Covid 19

VIDEO. Fii în siguranţă! Câteva istorii neredactate ale oamenilor care au pierdut pe cineva drag din cauza infecţiei COVID-19

post-img

COVID-19 înseamnă vieţi luate, destine furate, lacrimi de durere şi regrete. Pentru a oglindi adevărul pur, dar dur al încercărilor oferite de virusul Sars-Cov-2, Ministerul Sănătăţii, UNICEF Moldova, Organizaţia Mondială a Sănătăţii, cu suportul financiar USAID, aduce în faţa tuturor cetăţenilor câteva istorii neredactate ale oamenilor care au pierdut pe cineva drag din cauza infecţiei şi au avut curajul de a povesti întregii lumi experienţa trăită pe cele mai negre coridoare ale COVID-19.

Primul erou al proiectului e Otilia-Andreea care şi-a pierdut bunelul în urma complicaţiilor provocate de virus şi ţine să vină cu un mesaj către toţi cei care mai au dubii despre existenţa şi consecinţele COVID-19.

„Buneii parcă ar fi o apă limpede şi curată. Întodeauna găsesc cuvintele potrivite pentru a ne încuraja. Ambii bunei au fost internaţi în spital. Bunica a plecat la terapie intensivă, iar în ceea ce priveşte starea bunelului, medicii ne-au spus că şansele de a-l salva erau minime, din cauza vârstei înaintate şi pentru că, anterior, a suferit de ictus.

În momentele în care oamenii nu poartă masca de protecţie, nu păstrează distanţa socială, nu dezinfectează mâinile, coronavirus râde în faţa noastră că noi suntem mai mici şi mai josnici. Atunci când treci printr-o experienţă dureroasă legată de COVID-19, eşti gata să îţi faci sute de vaccinuri, doar ca să nu sufere şi alţii aşa cum ai suferit şi tu”, spune Otilia-Andreea.

Suntem siguri că povestea acestei tinere e despre mulţi alţi oameni din întreaga lume care au împărţit aceeaşi durere, iar alţii riscă să o cunoască. Totuşi, asta ne îndeamnă la un moment de reculegere, un motiv bun de a analiza dacă dăm dovadă de suficientă conştientizare, astfel încât să oferim grijă, siguranţă şi dragoste sănătăţii noastre şi celor din jur.

Ministerul Sănătăţii împreună cu partenerii de dozvoltare au depus toate eforturile, astfel încât fiecare cetăţean să beneficieze gratuit de vaccinul împotriva COVID-19, cel care reprezintă cea mai eficientă soluţie pentru a preveni formele grave şi decesele provocate de infecţie.

Majoritatea pacienţilor în stare gravă, precum şi cei care au decedat de COVID-19 nu erau vaccinaţi. Acest lucru demonstrează foarte clar că fiecare persoană vaccinată contribuie la stoparea pandemiei şi e o măsură de siguranţă pentru sănătatea sa şi a celor din comunitatea din care face parte. La fel, pentru a minimaliza riscul de infectare, îndemnăm toţi oamenii să respecte celelalte măsuri epidemiologice: purtarea măştii de protecţie, păstrarea distanţei sociale, spălatul regulat pe mâini, evitarea locurilor eglomerate.

Pentru vaccinare, persoanele se pot adresa la medicul de familie sau se pot programa pe www.vaccinare.gov.md. Toate vaccinurile prezente în Republica Moldova sunt sigure şi eficiente. E timpul unei mobilizări comune pentru un viitor mai bun, fără restricţii, alături de oamenii pe care îi iubim!