VIDEO. A început a doua etapă de imunizare anti-COVID în România
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

VIDEO. A început a doua etapă de imunizare anti-COVID în România

A început a doua etapă de imunizare anti-COVID, destinată persoanelor de peste 65 de ani, pacienţilor cronici şi angajaţilor din domeniile esenţiale. Prima persoană vaccinată a fost preşedintele României, Klaus Iohannis, iar momentul a fost transmis în direct.

Programările se pot face pe site-ul programare.vaccinare-covid.gov.ro, fie prin medicul de familie sau prin aparţinători.

Programări se pot face şi prin call-center, la numărul de telefon 021.414.44.25. Imunizarea începe în centrele medico-sociale, iar celelalte categorii de persoane vor fi programate de luni, 18 ianuarie.

Evenimentul reprezintă o provocare logistică pentru autorităţile locale, mai ales că edilii au fost nevoiţi să găsească în timp record bani şi spaţii adecvate pentru vaccinare.
 

Echipe mobile de vaccinare împotriva COVID-19 se vor deplasa, vineri, atât în centrele rezidenţiale publice, cât şi în cele private aflate pe raza Bucureşti.

Ce afecţiuni intră în categoria boli cronice

Conform Comitetului naţional pentru coordonarea activităţilor privind vaccinarea anti-COVID, în conformitate cu dovezile ştiinţifice actuale, în categoria "boli cronice" se încadrează oricare dintre următoarele afecţiuni:

* diabet zaharat

* obezitate

* alte boli metabolice, inclusiv congenitale

* afecţiuni cardiovasculare

* afecţiuni renale

* afecţiuni oncologice

* afecţiuni pulmonare

* afecţiuni neurologice, inclusiv sindromul Down

* afecţiuni hepatice moderate/severe

* afecţiuni autoimune

* imunodepresii severe: pacienţi transplantaţi, cu consult medical prealabil, pacienţi care urmează terapii biologice sau terapie de lungă durată cu corticosteroizi, pacienţi infectaţi cu HIV/SIDA.

Tot în această etapă vor fi imunizaţi lucrătorii care desfăşoară activităţi în domenii-cheie, esenţiale:

* personal cheie pentru funcţionarea instituţiilor statului (Administraţia Prezidenţială, Parlament, Guvern, ministere şi instituţii subordonate acestora);

* personalul din domeniul apărării, ordinii publice, siguranţei naţionale şi autorităţii judecătoreşti;

* personalul din sectorul economic vital: procesare, distribuţie şi comercializare a alimentelor de bază (panificaţie, lactate, carne, fructe şi legume); uzine de apă, epurare, transport şi distribuţie apă; centrale electrice, producţie, transport şi distribuţie curent electric; unităţi de producţie, transport şi distribuţie gaze; unităţi de producţie, transport şi distribuţie combustibili lichizi şi solizi; unităţi de producţie, transport şi distribuţie medicamente şi materiale sanitare; transport de persoane şi mărfuri; noduri feroviare, aeroporturi civile şi militare, porturi esenţiale; comunicaţii (Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Radio şi Televiziune naţionale); personalul din unităţile de învăţământ şi creşe; personalul poştal şi din servicii de curierat; personalul cultelor religioase; personalul din mass-media care desfăşoară activităţi cu risc crescut de expunere la infecţia cu SARS-CoV-2 (ex: reportaje în unităţi medicale); personalul din domeniul salubrităţii şi deşeurilor.

Vaccinare Covid-19 – o campanie a Televiziunii Române

Din 27 decembrie a început campania de vaccinare împotriva Covid-19 în România, iar până acum au fost vaccinate peste 150.000 de persoane din rândul personalului medical.

Conform Strategiei Naţionale, autorităţile pregătesc etapa a doua de vaccinare, care începe vineri, 15 ianuarie. În această etapă va fi imunizată populaţia cu vârstă peste 65 de ani, persoanele cu risc ridicat şi lucrătorii care desfăşoară activităţi în domenii esenţiale.

În acest moment există campanii de informare despre vaccinare dar oamenii au în continuare o mulţime de întrebări la care caută răspunsuri. Din 15 ianuarie, TVR începe la Telejurnal 20 o rubrică în care ne dorim să răspundem la întrebările lor despre campania de vaccinare. Specialiştii invitaţi vor răspunde la aceste întrebări cât mai simplu, pe înţelesul tuturor.

Similare
RECOMANDĂRI