Covid 19

UE va împărţi peste 200 de milioane de doze de vaccinuri COVID-19 ţărilor cu venituri mici şi mijlocii până la sfârşitul anului 2021

post-img

UE va împărţi peste 200 de milioane de doze de vaccinuri COVID-19 ţărilor cu venituri mici şi mijlocii până la sfârşitul anului 2021, informează Comisia Europeană, potrivit CaleaEuropeana.ro.

Asigurarea accesului la vaccinuri COVID-19 sigure şi la preţuri accesibile în întreaga lume, în special pentru ţările cu venituri mici şi mijlocii, reprezintă o prioritate pentru Uniunea Europeană, relatează sursa citată.

În cadrul Summit-ului mondial privind sănătatea de la Roma, din 21 mai, preşedintele von der Leyen a anunţat că “Echipa Europa” va împărţi cu ţările cu venituri mici şi mijlocii cel puţin 100 de milioane de doze până la sfârşitul anului 2021, în principal prin intermediul COVAX, partenerul UE în procesul de vaccinare a populaţiei lumii.

Echipa Europa (UE, instituţiile sale şi toate cele 27 de state membre) este pe cale să depăşească acest obiectiv iniţial, fiind prevăzut ca 200 de milioane de doze de vaccinuri COVID-19 să fie partajate cu ţările care au cea mai mare nevoie de ele, până la sfârşitul anului 2021.

„Echipa Europa îşi asumă responsabilitatea de a ajuta lumea să lupte împotriva virusului, oriunde. Vaccinarea este esenţială – de aceea este esenţial să asigurăm accesul ţărilor din întreaga lume la vaccinurile COVID-19. Până la sfârşitul acestui an, vom împărţi peste 200 de milioane de doze de vaccinuri COVID-19 către ţările cu venituri mici şi mijlocii”, a declarat preşedintele Ursula von der Leyen.

Cele peste 200 de milioane de doze de vaccinuri COVID-19 care au fost promise de Echipa Europa vor ajunge în ţările de destinaţie, în principal prin intermediul COVAX, până la sfârşitul acestui an.

Până în prezent, COVAX a livrat 122 de milioane de doze către 136 de ţări.

În paralel, Team Europe a lansat o iniţiativă privind producţia şi accesul la vaccinuri, medicamente şi tehnologii medicale în Africa.

Iniţiativa va contribui la crearea condiţiilor adecvate pentru producţia locală de vaccinuri în Africa, cu sprijinul a 1 miliard de euro de la bugetul UE şi de la instituţiile europene de finanţare a dezvoltării, cum ar fi Banca Europeană de Investiţii (BEI).

La 9 iulie, Echipa Europa a convenit să sprijine investiţiile pe scară largă în producţia de vaccinuri de către Institutul Pasteur din Dakar, alături de alte măsuri de sprijin. Noua unitate de producţie va reduce dependenţa de 99% a Africii de importurile de vaccinuri şi va consolida gradul de rezistenţă la viitoarele pandemii pe continent.


UE a fost forţa motrice din spatele răspunsului global la coronavirus şi al creării ACT-Accelerator, facilitatea mondială de acces la vaccinurile, diagnosticele şi tratamentele COVID-19.

Întrucât majoritatea ţărilor cu venituri mici şi mijlocii au nevoie de timp şi de investiţii pentru a-şi crea propriile capacităţi de producţie, răspunsul imediat şi cel mai eficient este încă partajarea vaccinurilor.

Summitul Global al Sănătăţii a fost convocat de preşedinta von der Leyen şi de prim-ministrul Italiei, Mario Draghi, la 21 mai 2021. Acest prim summit G20 privind sănătatea a marcat începutul unui nou capitol în politica globală în domeniul sănătăţii.

Liderii mondiali s-au angajat în favoarea multilateralismului, a cooperării globale în domeniul sănătăţii şi a creşterii capacităţilor de fabricare a vaccinurilor la nivel mondial, pentru ca această pandemie să fie şi ultima.