Covid 19

UE trimite în Cehia primele 30 de ventilatoare medicale din rezerva strategică găzduită de România şi alte cinci state membre

post-img

În urma unei cereri de asistenţă din partea Cehiei, Uniunea Europeană va trimite imediat un prim lot de 30 de ventilatoare deţinute în cadrul rescEU – rezerva europeană comună de echipamente medicale înfiinţată la începutul acestui an pentru a ajuta ţările afectate de pandemia de coronavirus şi care este găzduită de 6 ţări membre: Danemarca, Germania, Grecia, Ungaria, Suedia şi România.

“Cehia se confruntă acum cu una dintre cele mai dificile situaţii din Europa. Numărul de cazuri de coronavirus creşte rapid. Şi are nevoie de echipament medical pentru a trata pacienţii din spitale. Nu ne lăsăm singuri prietenii europeni în aceste vremuri grele. Comisia Europeană mobilizează material medical prin mecanismul nostru de protecţie civilă. Tocmai l-am sunat pe premierul Andrej Babiš pentru a-i spune că expediem rapid în Cehia un set de 30 de ventilatoare din rezerva noastră RescEU. Am creat această rezervă în timp record în primăvară, pentru a depozita materiale medicale esenţiale pe care le putem trimite ţărilor europene care au nevoie. Şi suntem în legătură cu alte ţări din UE, pentru a mobiliza mai multe ventilatoare pentru Republica Cehă. Suntem împreună în asta”, a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, potrivit CaleaEuropeană.ro.

Comisarul pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič, a subliniat că “aceasta va fi prima dată când Comisia Europeană expediază ventilatoare din rezerva la nivelul UE”.

Centrul de coordonare a răspunsului la situaţii de urgenţă al UE este în contact permanent cu autorităţile din Cehia şi mai multă asistenţă a UE poate fi canalizată în zilele următoare prin intermediul Mecanismului de Protecţie Civilă al UE, provenind din statele membre. Pentru a acorda statelor membre timp pentru a-şi evalua capacitatea de răspuns şi luând în considerare gravitatea situaţiei din Republica Cehă, UE a iniţiat în mod proactiv desfăşurarea rezervei medicale rescEU.

Capacitatea medicală strategică este o componentă a rezervei rescEU, care este mai amplă şi include şi alte capacităţi, precum mijloacele aeriene de stingere a incendiilor şi capacităţile de evacuare medicală. Rezerva rescEU constituie elementul de ultimă instanţă al mecanismului de protecţie civilă al Uniunii, care poate fi activat pentru toate tipurile de dezastre naturale şi provocate de om. Statele membre ale UE, Regatul Unit (în perioada de tranziţie), Islanda, Norvegia, Serbia, Macedonia de Nord, Muntenegru şi Turcia participă la mecanismul de protecţie civilă al Uniunii.

Capacitatea rescEU poate include diferite tipuri de echipamente medicale, cum ar fi măşti de protecţie sau ventilatoare medicale utilizate în terapie intensivă şi este completată în mod constant. Rezerva este găzduită de mai multe state membre care sunt responsabile de procurarea echipamentului. Comisia Europeană finanţează 100% din achiziţii, inclusiv depozitarea şi transportul. În prezent, 6 ţări din UE găzduiesc rescEU: Danemarca, Germania, Grecia, Ungaria, Suedia şi România.

După izbucnirea pandemiei de COVID-19, România a fost primul stat UE care a găzduit rezerva strategică medicală, trimiţând apoi în ţări precum Italia, Spania şi Lituania stocuri de măşti de protecţie pentru a ajuta aceste state să gestioneze efectele pandemiei.

Gestul României a fost salutat şi oferit drept exemplu de solidaritate atât de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cât şi de comisarul european Janez Lenarčič.

Pe parcursul acestei crize fără precedent şi prin intermediul mecanismului de protecţie civilă, Comisia Europeană a mobilizat echipe medicale europene pentru Italia, compuse din asistenţi medicali şi medici, a ajutat la expedierea dezinfectanţilor, măştilor şi ventilatoarelor în întreaga Europă, precum şi la repatrierea a peste 80.000 de cetăţeni europeni pe zborurile finanţate de UE.