Covid 19

UE a exportat peste un miliard de vaccinuri împotriva COVID-19 în ultimele 10 luni. Ursula von der Leyen: Vom dona în următoarele luni cel puţin 500 de milioane de doze către ţările vulnerabile

post-img

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat că Uniunea Europeană ”va dona în următoarele luni cel puţin 500 de milioane de doze către ţările vulnerabile”, informând că Uniunea a exportat deja, în ultimele 10 luni, peste un miliard de doze de vaccin la nivel global, relatează CaleaEuropeana.ro.

”Am atins o etapă importantă în livrarea vaccinurilor COVID-19 în lume. Uniunea Europeană a exportat peste un miliard de doze de vaccin în întreaga lume, în ultimele 10 luni. Vaccinurile produse în UE au fost distribuite în peste 150 de ţări de pe toate continentele – din Japonia până în Turcia, din Marea Britanie până în Noua Zeelandă, din Africa de Sud până în Brazilia. Am livrat aproximativ 87 de milioane de doze în ţările cu venituri mici şi mijlocii prin intermediul COVAX. În mod foarte clar, Uniunea Europeană este cel mai mare exportator de vaccinuri COVID-19. Am împărţit întotdeauna vaccinurile noastre în mod echitabil cu restul lumii. Am exportat la fel de mult cât am livrat cetăţenilor UE. Într-adevăr, cel puţin fiecare al doilea vaccin produs în Europa este exportat”, a detaliat von der Leyen, amintind că mai bine de 75% dintre adulţii europeni sunt complet vaccinaţi, notează sursa citată.

Făcând trimitere la parteneriatul încheiat cu SUA pentru facilitarea vaccinării la nivel global, preşedinta Comisiei Europene, face apel la implicarea celorlalte ţări.

” Împreună cu preşedintele Biden, ne propunem o rată de vaccinare globală de 70% până anul viitor. Lucrez îndeaproape cu prim-ministrul Draghi şi cu preşedintele Biden pentru a-i mobiliza pe liderii G20 la summitul de la Roma de săptămâna viitoare în favoarea acestui obiectiv ambiţios: învingerea pandemiei l nivel global”, a completat Ursula von der Leyen.

Parteneriatul UE-SUA anunţat la mijlocul lunii septembrie este construit în jurul a cinci piloni:

  • a partaja doze la nivel global în vederea creşterii ratelor de vaccinare;
  • a consolida aprovizionarea şi livrarea de vaccinuri şi produse terapeutice în întreaga lume;
  • a sprijini şi a se coordona cu organizaţiile relevante pentru livrarea de vaccinuri, lanţul frigorific, logistică şi programe de imunizare;
  • a coordona investiţiile în capacitatea de producţie regională cu ţările cu venituri mici şi mijlocii inferioare;
  • a sprijini crearea unui Fond de Intermediere Financiară (FIF) până la sfârşitul anului 2021 pentru a realiza Securitatea Sanitară Globală.