Covid 19

Trebuie să ne învăţăm să trăim cu COVID-19, epidemiolog

post-img

Trebuie să ne învăţăm să trăim cu COVID-19. De această opinie este Ştefan Gheorghiţă, şeful secţiei supraveghere epidemiologică a gripei şi infecţiilor respiratorii din cadrul Agenţiei Naţională pentru Sănătate Publică. În cadrul emisiunii „Punctul pe Azi”, de la TVR MOLDOVA, el a îndemnat cetăţenii să nu utilizeze automedicaţia, spunând că este un procedeu ce comportă riscuri pentru sănătate.

El a spus că, până în prezent, în R. Moldova nu a fost înregistrat niciun caz de gripă sezonieră. Totodată, potrivit lui numărul cazurilor de infecţii respiratorii acute, în comparaţie cu perioada similară a anului trecut, este în scădere.

„Trebuie să ne învăţăm să trăim cu COVID-19. Ne aflăm şi în perioada rece, sezonul gripal, potrivit OMS, se începe în octombrie şi se încheie în mai. Nu avem înregistrate cazuri de gripă sezonieră. Persoanele care invocă simptome de gripă se testează, paralel, şi la COVID-19. Datele privind infecţiile respiratorii arată că în anul curent, în comparaţie cu cel precedent, avem o scădre a acestui număr, probabil şi temperatura aerului este în favoarea noastră. Însă este foarte important ca populaţia să conştientizeze riscul a două pandemii a COVID-19 şi gripei. Dacă nu se mobilizează fiecare cetăţean, agent economic, atunci vom reveni la restricţiile la care au revenit mai multe state. Situaţia este una alarmantă şi aceasta reflectă nu doar situaţia aci, dar în toată lumea, inclusiv şi în Europa”, a spus Ştefan Gheorghiţă.

Potrivit lui Ştefan Gheorghiţă, una dintre posibilele cauze ale majorării numărului de infecţii COVID-19 este şi migraţia cetăţenilor. „Un rol important în menţinerea procesului epidemiologic îl joacă şi migraţia, noi avem un poces migraţional intens, în jur la 7 mii de traversări zilnice sunt la frontieră, la o ţară atât de mică acest număr este unul mare. Populaţia trebuie să înţeleagă că dacă nu sunt necesităţi strigente ar trebui să ne izolăm, acest lucru este valabil nu doar pentru populaţia în vârstă, dar şi pentru restul cetăţenilor, iar agenţii economici trebuie să treacă la serviciile de distanţă”, a afirmat Ştefan Gheorghiţă.

El susţine că, în condiţiile apariţiei primelor simptome COVID-19, trebuie să ne consultăm cu medicul şi să evităm automedicaţia. „Nu este necesar ca în formele uşoare să fie utilizate antivirale, antibiotice, pentru că formăm o antibiotico-rezistenţă . În prezent, 4472 de persoane infectate cu COVID-19 urmează tratament la domiciliu”, a afirmat el.