Studiu. Pierderea mirosului este o veste oarecum bună în COVID
Vizualizari:

Studiu. Pierderea mirosului este o veste oarecum bună în COVID

Celebrul simptom de pierdere a mirosului (anosmie) care se întâlneşte adesea în COVID-19 ar fi, de fapt, o veste bună pentru persoanele care se îmbolnăvesc, sugerează rezultatele unui amplu studiu realizat de cercetătorii europeni.

Pierderea mirosului este unul dintre simptomele ce caracterizează infecţia cu coronavirus. Anosmia este neplăcută şi îngrijorează, dar în realitate, ar trebui să dea încredere bolnavului, scrie Digi24.

Potrivit unui studiu realizat pe 1.300 de pacienţi de medicii de la spitalul Foch din Suresnes (Franţa) şi de Universitatea Mons din Belgia, disfuncţia olfactivă este un simptom mai frecvent în formele uşoare de COVID-19 decât în cele moderate şi critice. Aşadar, anosmia ar indica o infecţie mai uşoară cu coronavirus.

Fără anosmie în cazurile grave

Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au examinat evoluţia stării de sănătate în cazul celor 1.300 de pacienţi confirmaţi cu infecţii COVID-19. Acest larg eşantion a fost împărţit în patru grupe, în funcţie de nivelul de gravitate al bolii:

- grupa pacienţilor cu o formă uşoară de boală, adică cei fără pneumonii şi care au fost monitorizaţi la domiciliu;
- apoi „moderaţii”, cei care prezentau unele semne clinice de pneumonie (febră, tuse, dispnee, respiraţie rapidă), dar fără indicii de pneumonie gravă;
- „severii”, adică cei cu frecvenţă respiratorie diminuată şi/sau detresă respiratorie severă, care au necesitat mască de oxigen la spital;
cazurile foarte grave, internate la terapie intensivă sau în reanimare. 

Rezultatul a fost fără echivoc: 70 până la 85 la sută dintre pacienţii cu o formă uşoară sau moderată de COVID-19 sufereau de anosmie, în timp ce dintre cei spitalizaţi, numai 10 până la 15 la sută au semnalat că au acest simptom. 

Un mai bun răspuns imunitar local

La prima vedere, acest rezultat poate părea uluitor, deşi pierderea mirosului nu este deloc o senzaţie plăcută. Totuşi, cum se explică acest fenomen? Potrivit medicilor, principala ipoteză este că pacienţii atinşi de o formă uşoară de COVID-19 au un mai bun răspuns imunitar local şi graţie unei producţii mai ridicate de anticorpi, se limitează propagarea virusului în organism. 

Cu ajutorul scanării RMN, s-a constatat o inflamaţie în căile superioare nazale şi la nivelul bulbului olfactiv de la baza creierului la pacienţii atinşi de o formă uşoară de COVID. În loc să facă ravagii în plămâni, coronavirusul ar provoca astfel mai degrabă o reacţie inflamatorie în fosele nazale.

„Există o reacţie foarte promptă a sistemului imunitar al pacientului, care va bloca infecţia cu coronavirus în acel loc şi va împiedica să intre în sânge o cantitate mare de virus, generalizându-se astfel infecţia în tot corpul”, a explicat la France Info dr. Jérôme Lechien, şeful secţiei ORL de la spitalul Foch, cel care a condus acest studiu împreună cu profesorul Sven Saussez de la Universitatea din Mons.

O altă veste bună menită să îi liniştească pe cei care suferă de anosmie ca urmare a unei infecţii cu coronavirus este că potrivit studiului, 85 la sută dintre pacienţii care şi-au pierdut mirosul şi le-au recăpătat în decurs de trei luni.
 

Similare
RECOMANDĂRI