Studiu: Ce cred cetăţenii R. Moldova despre COVID-19, câţi dintre ei poartă măşti şi câţi sunt de acord să se vaccineze
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Studiu: Ce cred cetăţenii R. Moldova despre COVID-19, câţi dintre ei poartă măşti şi câţi sunt de acord să se vaccineze

85% dintre cetăţenii R. Moldova sunt de acord să poarte obligatoriu măştile în spaţiile publice închise, în transport şi magazine. Cel puţin acest lucru îl arată datele celui de-al treilea studiu „Viziuni comportamentale privind COVID-19 în Republica Moldova”.

Studiul mai arată că procentul respondenţilor care consideră că există o probabilitate mare să se infecteze cu COVID-19 a crescut (de la 33% în iulie la 41% în noiembrie) şi că aceasta ar fi grav (de la 23% în iulie la 29% în noiembrie). Percepţiile riscului de infectare sunt mai mari în grupul persoanelor în vârstă şi femei.

Studiul trei atestă o reticenţă înaltă a oamenilor faţă de testare. Astfel, 38% din respondenţi nu ar face testul dacă nu ar avea simptome după ce ar fi fost în contact cu cineva care a fost testat pozitiv pentru COVID-19. Motivele principale ale acestei reticenţe se rezumă la faptul că întreaga procedură este costisitoare (41%), neîncrederea în teste (39%) şi frica de infectare la locul testării (18%).

91% dintre respondenţi apreciază drept bine sau foarte bine nivelul lor de cunoaştere a măsurilor de protecţie. Peste 80% din respondenţi continuă să susţină că le este uşor să găsească, înţeleagă şi să urmeze informaţiile şi recomandările privind infecţia COVID-19. Totodată, pentru fiecare al patrulea respondent este dificil să aprecieze dacă informaţiile despre COVID-19 în mass-media sunt de încredere. 72% dintre respondenţi (în creştere cu 6% faţă de iulie) raportează că se informează despre virus des sau foarte des.

Al treilea studiu arată o creştere continuă a numărului de persoane care simt că virusul este aproape de ei (de la 18% în iulie la 33% în noiembrie).

Comparativ cu studiul precedent, a scăzut semnificativ procentul respondenţilor care consideră că mass-media exagerează relatările despre noul coronavirus (de la 59% în august la 46% în noiembrie).

77% din respondenţi (cu 6% mai puţin faţă de luna august) sunt îngrijoraţi de faptul că pandemia va avea consecinţe economice pentru ei în viitor.

Peste 92% din populaţia adultă susţine că a respectat principalele măsuri de prevenire a infecţiei: purtarea măştii, spălarea pe mâini cu săpun timp de 20 secunde, utilizarea dezinfectanţilor, acoperirea nasului şi a gurii în caz de tuse sau strănut, respectarea distanţei sociale.

Al treilea studiu arată o descreştere continuă sau stabilizare a comportamentelor nesănătoase la populaţie: 9% au făcut mai puţin sport decât de obicei (faţă de 13% în august şi 34% în iulie), 5% au mâncat mai multă mâncare nesănătoasă (5% în august şi 17% în iulie) şi 2% au consumat mai mult alcool, decât de obicei (2% în august şi 8% în iulie).

Procentul respondenţilor care au evitat să meargă la medic pentru probleme ce pot fi amânate a rămas la acelaşi nivel ca şi în luna august (29%).

Continuă să existe o acceptare foarte mare a faptului că Guvernul trebuie să aplice izolarea persoanelor infectate sau care au fost în contact cu cineva infectat cu COVID-19 (79%, faţă de 73% în august). 85% dintre respondenţi (80% în iulie) sunt de acord cu purtarea măştilor în spaţiul public. 56% (faţă de 52% în august) sunt de acord că grupurile în parcuri ar trebui să fie limitate la 3 persoane. 46% (în creştere cu 5% faţă de al doilea studiu) sunt de acord că doar cei peste 63 de ani ar trebui să stea acasă. 77% din respondenţi (în creştere cu 5% faţă de al doilea studiu) consideră că persoanele care vin de peste hotare ar trebui să se autoizoleze.

Acceptarea unui vaccin este în proporţie de 31%. În acest context, 70% dintre respondenţi sunt îngrijoraţi de siguranţa vaccinării şi doresc asigurarea că vaccinul a fost utilizat de mult timp fără efecte secundare pentru a-l accepta.

Fiecare a patra persoană adultă (24%) nu crede că noul coronavirus COVID-19 este real sau nu este sigură că acesta există.

Al treilea studiu a fost efectuat în perioada 10-20 noiembrie 2020, pe un eşantion probabilist de 1.001 persoane din 404 localităţi, reprezentativ pentru populaţia adultă a Republicii Moldova (cu excepţia regiunii transnistrene), eroarea maximă de eşantionare fiind de ± 3%. Chestionarul studiului a fost elaborat de Biroul Regional OMS pentru Europa pentru toate ţările din regiune, acesta fiind ajustat la contextul naţional şi situaţia epidemiologică din Republica Moldova. Primul studiu a fost realizat în perioada 10-17 iulie 2020, iar cel de-al doilea  în perioada 14-21 august 2020. Următorul studiu este planificat pentru ianuarie 2021.

Similare
RECOMANDĂRI