Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Spitalele din Chişinău nu mai au locuri libere în secţiile de terapie intensivă, iar cazurile de îmbolnăvire cu noul coronavirus sunt în creştere

Avem motive serioase de îngrijorare în valul 4 al pandemiei. Spitalele din Chişinău nu mai au locuri libere în secţiile de terapie intensivă, iar cazurile de îmbolnăvire cu noul coronavirus sunt în creştere. De mâine, autorităţile intenţionează să activeze ultimele locuri care ar putea fi disponibile, la Spitalul Municipal Gheorghe Paladi din Chişinău. Aproape 500 de persoane infectate de coronavirus sunt acum în stare gravă iar rata de vaccinare rămâne extrem de scăzută.

Chişinăul rămâne sub COD roşu de alertă epidemiologică. Toate spitalele sunt supraaglomerate şi nu există niciun loc disponibil la terapie intensivă. Ultimele paturi care mai pot fi folosite sunt cele de la Spitalul Gheorghe Paladi, ultima instituţie medicală disponibilă, care va activa de mâine pentru pacientii Covid. Şi în spitalul municipal Sfânta Treime se caută soluţii pentru a mări numărul de paturi la terapie intensivă.

CRISTINA IPATE, ofiţer de presă, Spitalul Clinic Municipal ''Gheorghe Palade'': „Ne vom mobiliza şi vom face faţă situaţiei, având în vedere că noi am mai activat mai bine de un an în asemenea condiţii, cu o capacitate peste 300 de paturi COVID, 6 paturi cu terapie intensivă, cu extinderea maximă pană la 9 paturi”.

Statisticile sunt alarmante. Doar în Chişinău sunt internaţi aproape 900 de pacienţi infectaţi cu Covid 19, dintre care 45 în stare foarte gravă.

BORIS GÎLCĂ, şef interimar, Direcţia Generală Asistenţă Socială şi Sănătate: „Avem cea mai mare presiune, cel mai mare număr de cazuri înregistrate zilnic COVID, varianta Delta este cunoscută ca fiind mai contagioasă şi mai agresivă, fapt ce generează necesitatea internării pentru tratamentul staţionar al unui număr mai mare de pacienţi. Primăria a triplat numărul de paturi la terapie intensivă şi oricum sunt insuficiente. Noi astăzi avem mulţi pacienţi care necesită internarea în terapie intensivă, dar cu regret nu ajung locuri”.

Dintre cele aproape 3000 de persoane din învăţământ care au fost testate, 34 au fost depistate pozitive. Municipalitatea a anunţat că, săptămâna aceasta, se va încheia licitaţia pentru procurarea unui lot mai mare de teste. În continuare, 20 de şcoli fac lecţii doar în regim online. În ultima săptămână, 200 de elevi şi 36 cadre didactice au fost confirmate pozitiv la COVID-19.

MIHAELA URSU, reporter TVR MOLDOVA: „Experţii din sănătate au prognoze sumbre şi spun că până la finele lunii octombrie numărul de cazuri zilnice de Covid vor depăşi cifra de 2000. Oamenii sunt îndemnaţi, în continuare, să respecte regulile de igienă, să poarte obligatoriu mască în toate spaţiile publice închise, inclusiv în transportul public şi să respecte distanţa fizică de cel puţin un metru”.
Similare
RECOMANDĂRI