Sondaj: Majoritatea cetăţenilor R. Moldova susţin că se vor vaccina împotriva COVID-19, dacă va apărea un asemenea vaccin
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Sondaj: Majoritatea cetăţenilor R. Moldova susţin că se vor vaccina împotriva COVID-19, dacă va apărea un asemenea vaccin

Marea majoritate a cetăţenilor R. Moldova susţin că sunt informaţi despre COVID-19. Cel puţin acest lucru îl arată datele sondajului de opinie „Solidaritatea socială în contextul pandemiei COVID-19”,realizat în perioada 1-7 mai şi prezentat de către Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Republica Moldova. Potrivit cercetării, 54% au spus că sunt foarte mult informaţi şi 30% - mult. 8 la sută au specificat că sunt puţin informaţi, iar 5% - deloc. Doar 2% nu au putut să se pronunţe la această întrebare.

Sursele cele mai importante de informare a populaţiei privind combaterea pandemiei de coronavirus de tip nou sunt televiziunea şi reţelele de socializare.

Mai mult de o treime din respondenţi (38%) consideră că Guvernul trebuie să se ocupe prioritar de starea economică şi mai puţin de combaterea pandemiei. Majoritatea, însă (54%), consideră că trebuie de salvat cât mai multe vieţi, iar 7% nu au ştiut să răspundă. 44% din respondenţi consideră că Guvernul Republicii Moldova trebuie să acorde ajutor substanţial agenţilor economici în condiţiile de pandemie COVID-19. 34% nu sund de acord, iar 21% nu au ştiut să răspundă.

Respondenţii au fost întrebaţi dacă sistemul sanitar face faţă situaţiei privind combaterea pandemiei COVID-19. Astfel 54% au spus că sistemul sanitar face faţă situaţiei; alţi 23% din respondenţi s-au arătat sceptici în această privinţă.

Majoritatea respondenţilor (68%) consideră că autorităţile trebuie să permită şi să faciliteze revenirea acasă a cetăţenilor care lucrează peste hotare.

Mai mult de jumătate din respondenţi (52%) consideră că se vor vaccina împotriva COVID-19, dacă va apărea un asemenea vaccin.

Dacă situaţia de criză cauzată de COVID19 coronavirus va fi prelungită, 27% din respondenţi o vor duce foarte greu, fiindcă nu vor avea surse nici pentru strictul necesar. 62% consideră că le va fi greu, dar speră să le ajungă pentru strictul necesar. Fiecare al nouălea (11%) a menţionat să dispune de economii şi speră să acopere toate cheltuielile.

Sondajul Vox Populi - mai 2020 „Solidaritatea socială în contextul pandemiei COVID-19”, a fost realizat la telefon în perioada 1-7 mai 2020, pe un eşantion de 1141 respondenţi, din 418 localităţi, reprezentativ pentru populaţia adultă a Republicii Moldova, exclusiv regiunea transnistreană, cu o eroare maximală de + 3,0%.

Similare
RECOMANDĂRI