Covid 19

Reuniune de urgenţă a ţărilor UE convocată de preşedinţia germană: Statele membre discută un răspuns politic la criza generată de noua tulpină de coronavirus în Marea Britanie

post-img

Preşedinţia germană a Consiliului UE a convocat pentru luni dimineaţă o reuniune de urgenţă a statelor membre, în baza mecanismului integrat al UE pentru un răspuns politic la crize, după o creştere considerabilă a cazurilor COVID-19 în Marea Britanie generată de o nouă tulpină care face coronavirusului cu până la 70% mai contagios, informează caleaeuropeana.ro.

Potrivit sursei citate, IPCR are ca scop luarea unor decizii rapide şi coordonate la nivelul UE în cazul unor crize importante şi complexe.

Pentru pregătirea acestei reuniuni, cabinetul preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, a convocat duminică o videoconferinţă pe teme tehnice. La această reuniune reprezentanţii ”statelor membre au făcut schimb de informaţii despre măsurile pe care intenţionează să le adopte în orele următoare”, cum ar fi interzicerea zborurilor din Regatul Unit sau noi măsuri privind testarea, a precizat un purtător de cuvânt comunitar.

Nu există indicii că noua tulpină a coronavirusului SARS-CoV-2 ar fi mai letală decât cele precedente, însă ea este mai contagioasă. Potrivit consilierului ştiinţific al guvernului britanic, Patrick Vallance, ea a apărut la jumătatea lunii septembrie la Londra sau în comitatul Kent, iar în prezent tinde să devină forma ”dominantă” în Marea Britanie şi a provocat o creştere puternică a spitalizărilor în decembrie, astfel că la Londra şi într-o parte a Angliei a fost instituit nivelul maxim de restricţii antiepidemice.

Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) nu a exclus duminică posibilitatea ca această nouă tulpină a virusului SARS-CoV-2 să circule deja în afara Marii Britanii şi a cerut autorităţilor statelor membre ale UE să ia măsuri prompte, în special să identifice rapid şi să izoleze persoanele venite din zonele afectate şi contacţii lor şi să intensifice testarea.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat că aceeaşi mutaţie a fost depistată în Italia, Olanda, Danemarca şi Australia.

De altfel, majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene,inclusiv România, au suspendat deja zborurile către şi dinspre Regatul Unit. Ţări precum Italia sau Olanda au raportat deja câte un prim caz de infectare cu noua tulpină a coronavirusului din Marea Britanie, în timp ce şi guvernul de la Londra a convocat deja o reuniune de urgenţă, existând temeri cu privire la lanţurile de aprovizionare. Această închidere intervine într-un moment complet nepotrivit, pentru că porturile engleze cunosc în prezent un trafic masiv, cauzând uneori întârzieri şi blocaje rutiere pe drumurile spre port, numeroase firme pregătindu-se pentru încheierea perioadei de tranziţie post-Brexit fără un acord comerciale între UE şi Regatul Unit.

Experţii Uniunii Europene au ajuns însă la concluzia că vaccinurile împotriva COVID-19 concepute până în prezent sunt eficace şi împotriva noii tulpini a coronavirusului SARS-CoV-2 descoperită în Marea Britanie, a declarat duminică ministrul german al sănătăţii, Jens Spahn.

”Conform a tot ceea ce ştim la ora actuală şi în urma discuţiilor care au avut loc între experţii autorităţilor europene”, noua tulpină ”nu are impact asupra vaccinurilor”, care rămân ”toate la fel de eficace”, ”ceea ce ar fi o veste foarte bună”, a spus ministrul Spahn, a cărui ţară asigură preşedinţia Consiliului UE.