Covid 19

Reuniune de urgenţă a G7 pe tema Omicron: Japonia îşi închide graniţele pentru toţi străinii din cauza noii variante

post-img

Miniştrii sănătăţii din G7, grupul principalelor şapte economii ale lumii, se întâlnesc luni în cadrul unei reuniuni de urgenţă pentru a discuta despre Omicron, noua variantă a coronavirusului care se răspândeşte rapid în toată lumea, provocând îngrijorare şi forţând închiderea frontierelor.

Japonia, unul dintre statele G7, interzice intrarea în ţară a tuturor străinilor, începând de marţi, pentru a evita riscul răspândirii noii tulpini pe teritoriul său, a anunţat luni premierul japonez, potrivit The Guardian.

Miniştrii sănătăţii din Marea Britanie, SUA, Canada, Franţa, Germania, Italia şi Japonia se întâlnesc luni de urgenţă pentru a discuta despre evoluţia situaţiei legate de Omicron. Întâlnirea a fost convocată de Marea Britanie, deţinătoarea preşedinţiei G7 în prezent, care se numără printre ţările pe teritoriul căreia au fost depistate deja cazuri pozitive de infectare cu noua tulpină a coronavirusului.

Luni, premierul japonez, Fumio Kishida, a anunţat că interzice intrarea în ţară a tuturor strănilor, începând de marţi, pentru a evita riscul răspândirii noii tulpini pe teritoriul japonez. „Luăm măsuri cu un puternic sentiment de criză”, a declarat Kishida.

Decizia Japoniei, care raportează în mod constant un număr scăzut de cazuri de COVID-19, vine la o zi după ce a înăsprit restricţiile de călătorie pentru Africa de Sud şi alte opt ţări şi la doar câteva săptămâni după ce a relaxat restricţiile pentru unii călători din străinătate.

Cu mai mult de 76% din populaţie complet vaccinată, Japonia va continua planurile privind administrarea dozei booster de luna viitoare, începând cu persoanele în vârstă şi lucrătorii din domeniul sănătăţii, a mai anunţat premierul.

OMS nu recomandă închiderea frontierelor: „Atacă solidaritatea globală”

Noua tulpină, care a primit numele Omicron, fost descoperită pentru prima dată în Africa de Sud şi, într-un efort de a opri transmiterea, ţările au acţionat rapid pentru a reimpune restricţiile de călătorie. Mişcarea Japoniei a urmat Israelului, care a interzis intrarea tuturor cetăţenilor străini. SUA, Marea Britanie, Brazilia şi Canada au fost printre multe alte ţări care au introdus restricţii de călătorie.

Omicron a fost detectat până acum în mai multe ţări din Europa, Africa şi Asia. A fost confirmată şi în America de Nord, cu cazuri detectate în Canada.

Închiderile graniţelor a fost criticată de preşedintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, care a cerut naţiunilor să ridice interdicţiile de călătorie „înainte de a se aduce şi mai multe daune economiilor noastre”.

Totodată, şeful Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii din Africa a îndemnat ţările să urmeze ştiinţa mai degrabă decât să impună interdicţii de zbor în încercarea de a limita răspândirea noii tulpini de COVID.

„Cu varianta Omicron detectată acum în mai multe regiuni ale lumii, punerea în aplicare a interdicţiilor de călătorie care vizează Africa atacă solidaritatea globală”, susţine directorul regional al OMS, Matshidiso Moeti.

Noua variantă provoacă îngrijorare în lumea întreagă întrucât prezintă mutaţii multiple, dar încă nu este elucidat impactul acestora - contagiozitate, simptomatologie, severitatea bolii, rezistenţa la vaccin, etc - comparativ cu variantele deja descoperite, în special Delta, dominantă în prezent şi cunoscută ca fiind foarte contagioasă.