Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Remdesivir, primul şi, deocamdată, singurul medicament autorizat de SUA şi UE pentru tratamentul COVID-19, a ajuns în Republica Moldova

Remdesivir, primul şi, deocamdată, singurul medicament autorizat de SUA şi UE pentru tratamentul COVID-19, a ajuns, astăzi, în Republica Moldova. Preparatul, produs în India şi care poartă denumirea comercială de Covifor, se află acum în depozitul companiei farmaceutice care l-a importat. La Chişinău sunt disponibile circa 1.100 de doze care vor fi distribuite, în câteva zile, la spitalele strategice.

La recepţia medicamentului a participat şi directorul general al Agenţiei Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale. 

EREMEI PRISEAJNIUC, director general, AMDM: "Indiferent de sursa, prin studii clinice, organizaţiile internaţionale, comisia europeană, parteneri de dezvoltare, toţi trebuie să depunem eforturi ca aceste produse sau altele utilizate în tratamentul covid să fie prezente pe piaţa RM şi în spitale. De fapt, acest produs va fi orientat spre instituţiile medico-sanitare publice din RM şi pentru pacienţii noştri care au nevoie mare de acest produs".

Un singur flacon de Covifor costă aproximativ 1.600 de lei. Preparatul va fi administrat pacienţilor în stare critică, iar protocoalele medicale spun că un bolnav are nevoie, în medie, de şase doze. Lotul ajuns astăzi la Chişinău este suficient pentru aproximativ 300 de pacienţi.

EREMEI PRISEAJNIUC, director general, AMDM: "Este prima tranşă, următoarea va aduce în 2 – 3 săptămâni. Au fost comenzi foarte multe şi din ce a relatat distribuitorul a menţionat că e disponibil să ofere prima tranşă de o mie şi ceva şi ulterioara în aceeaşi cantitate o să vină".

În Republica Moldova, Remdesivir este prevăzut în Protocolul clinic naţional provizoriu intitulat "Infecţia cu coronavirus de tip nou" şi folosit în tratamentul pacienţilor infectaţi cu virusul SARS COV-2. Preparatul Covifor este fabricat de o companie farmaceutică de renume mondial ce deţine licenţă din partea companiei americane care a dezvoltat Remdesivirul. 
Similare
RECOMANDĂRI