Covid 19

Remdesivir ar putea fi produs şi în Republica Moldova, spune directorul Agenţiei Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale

Remdesivir, primul şi, deocamdată, singurul medicament autorizat de Uniunea Europeană şi SUA pentru tratamentul pacienţilor infectaţi cu noul Coronavirus, ar putea fi produs şi în Republica Moldova. Directorul Agenţiei Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, Eremei Priseajniuc, a declarat în emisiunea Obiectiv Comun că au fost făcute toate demersurile către autorităţile americane pentru ca Republica Moldova să poată obţine dreptul de a produce acest medicament.

EREMEI PRISEAJNIUC, director, Agenţia Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale: "Recent Agenţia Medicamentului a iniţiat unele discuţii cu vice-preşedintele executiv din partea companiei americane privind acea evaluare a posibilităţii de iniţiere a acelei produceri de Remdesivir. Una din sarcini a fost ca Republica Moldova, prin intermediul industriei farma-locale să asigure prezenţa, producerea medicamentelor de prim linie sau medicamentele folosite în tratamentul covid, precum este Remdesivir. Ca să fie oferită această posibilitate din punct de vedere legal, cu respectarea tuturor rigorilor internaţionale, ca să fie lansat cât de curând posibil această producere. În acest sens Agenţia Medicamentului oferă tot suportul şi comunicarea cu producătorii locali, vorbim despre cei 6 producători în Republica Moldova care deţin certificatele de reguli de bună fabricaţie".

Preparatul este administrat pacienţilor în stare critică. Potrivit protocoalelor medicale, un bolnav are nevoie, în medie, de şase doze.

EREMEI PRISEAJNIUC, director, Agenţia Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale: "Desigur că până la lansarea producerii Republica Moldova va continua să identifice soluţii ca să asigure acest produs şi nu doare acest produs, dar şi alte produse, prin asigurarea stocurilor necesare în depozitele distrubuitorilor din Republica Moldova".

Autorităţile spun că sunt programate achiziţii publice de Remdesivir şi Tocelizumab pentru tratamentul pacienţilor din spitalele stategice din Republica Moldova.

EREMEI PRISEAJNIUC, director, Agenţia Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale: "Vorbim de o cantitate de 28 de mii de fiole de Remdesivir şi 4 mii de cutii de preparat Tocelizumab".

În Republica Moldova, medicamentul Remdesivir este prevăzut în Protocolul clinic naţional provizoriu  - "Infecţia cu coronavirus de tip nou", utilizat în tratamentul pacienţilor infectaţi cu virusul SARS COV-2.