Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Recomandările OMS care ar trebui aplicate în instituţiile de învăţământ în perioada pandemiei de coronavirus

Organizaţia Mondială a Sănătăţii oferă o serie de răspunsuri vizavi de întrebările legate de şcoala pe timp de pandemie. Acestea vin la pachet cu un set de recomandări care ar trebui aplicate în instituţiile de învăţământ, pentru a oferi condiţii sigure copiilor şi cadrelor didactice în timpul orelor de şcoală. Corina Gamurari le-a analizat şi vine cu mai multe detalii.

Care sunt beneficiile redeschiderii şcolilor?

Decizia de a redeschide şcolile are următoarele beneficii: în primul rând elevii vor finaliza studiile şi vor putea trece la nivelul următor, va fi scăzut riscul abandonului şcolar, dar şi părinţii vor putea merge la muncă.

Care sunt măsurile de prevenire şi control care trebuie pregătite şi aplicate în şcoli?

Printre principalele măsuri de prevenire şi control a infecţiei COVID-19 ar fi disponibilitatea dozatoarelor cu dezinfectant în fiecare sală de clasă, la fel, organizarea unui regim ca în fiecare zi sălile de clasă să fie curăţate, să fie păstrată distanţa socială de minim un metru atât în sălile de clasă, cât şi în instituţiile de învăţământ şi informarea profesorilor şi elevilor referitor la riscul răspândirii infecţiei COVID-19.

Recomandă OMS purtarea măştilor la şcoală de către personal şi copii? Şi dacă da, ce tip de măşti?  

Decizia de a purta mască depinde de evaluarea riscului, adică cât de răspândit este COVID-19 în comunitate. Măştile textile sunt recomandate în special în cazul în care nu poate fi evitată aglomeraţia.

Există recomandări specifice privind utilizarea ventilaţiei în şcoală?

Este important de aerisit periodic sălile de clasă. Însă, la fel de importantă este şi ventilarea. Aceasta trebuie să fie curată şi fără ca aerul să fie recirculat. Totuşi, dacă nu este posibil fără recircularea aerului, atunci filtrele trebuie neapărat schimbate periodic.

Ce anume trebuie monitorizat după redeschiderea şcolilor pe lângă implementarea măsurilor de siguranţă şi depistarea cazurilor noi de COVID-19?

"Stai acasă dacă nu te simţi bine" este politica care ar trebui implementată de toate şcolile alături de monitorizarea eficienţei procesului de învăţare de la distanţă.
 
Similare
RECOMANDĂRI