Rând pe rând, marile oraşe ale Europei intră în carantină parţială: "Să spunem lucrurilor pe nume. Situaţia e gravă"
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Rând pe rând, marile oraşe ale Europei intră în carantină parţială: "Să spunem lucrurilor pe nume. Situaţia e gravă"

Harta Europei se-nroşeşte, pe măsură ce marile capitale ale continentului anunţă noi recorduri uriaşe. Franţa şi Grecia anunţă noi restricţii dure.

Mai bine de două treimi dintre francezi, adică 46 de milioane de oameni, nu mai au voie să iasă din casă între orele 21.00 - 06.00. Interdicţia de circulaţie impusă iniţial la Paris şi în alte 8 metropole a fost extinsă joi seară la mare parte din teritoriul francez. Capitala Greciei intră la rândul său în carantină pe timpul nopţii. Situaţia a început să se degradeze accentuat şi în Spania, Italia şi Germania, scrie Digi24.

Jean Castex, premierul Franţei: Să spunem lucrurilor pe nume. Situaţia e gravă. E gravă în Europa şi e gravă în Franţa.

Cu peste 41.600 de cazuri COVID-19 depistate într-o singură zi, Franţa bifează un record sumbru al pandemiei în Europa. Boala pare de neoprit, deşi cele mai multe metropole ale ţării sunt în carantină pe timpul nopţii şi măsuri stricte se aplică pe timpul zilei pe întreg teritoriul.

Jean Castex, premierul Franţei: Următoarele săptămâni vor fi foarte dificile. Sistemul nostru sanitar va fi pus la încercare, iar numărul deceselor va continua să crească. Infectaţii de azi sunt bolnavii internaţi de mâine şi, din păcate, posibil morţii de poimâine.

Perspectiva intrării totale în carantină îi sperie pe francezi care, la fel ca toţi europenii, duc şi povara bolii şi pe cea a greutăţilor economice.

Cetăţean francez: Cred că economia a suferit deja foarte mult. Eu, personal, mi-am pierdut locul de muncă din cauza COVID. În mod evident, o nouă intrare în carantină va complica şi mai mult lucrurile pentru mulţi oameni. Dar dacă numărul infectărilor va continua să crească, nu ştiu dacă avem de ales.

Noi recorduri ale pandemiei au fost anuntate azi in Spania, aproape 21.000, în Italia, peste 16.000 şi in Germania aproape 11.000. Şi Grecia intră în rândul ţărilor europene care n-au altă soluţie decât să impună măsuri de izolare locală în speranţa că va stopa creşterea alarmantă a numărului de infectări cu coronavirus. Guvernul a decis să introducă restricţii de circulaţie pe timpul nopţii în două dintre cele mai mari oraşe ale ţării Atena şi Salonic. Locuitorii nu vor mai putea ieşi din casă în intervalul 00:30 - 05.00.

Kyriakos Mitsotakis, premierul Greciei: Al doilea val e chiar mai periculos. Acum sunt afectate toate grupele de vârstă, dar în special tinerii. Boala îşi face loc în toate provinciile, oraşele şi cartierele şi ne afectează viaţa socială, contactele, obiceiurile şi felul în care ne petrecem timpul liber.

În zonele unde există o circulaţie accentuată a virusului, guvernul elen a decis să introducă obligativitatea măştii şi afară în toate locurile publice. Premierul a promis că va încerca să evite decretarea carantinei naţionale, dar în schimb măsurile introduse individual vor fi mai dure şi mai eficiente crede el.

În Belgia, în prezent una dintre cele mai afectate ţări europene de evoluţia valului doi al pandemiei, fostul premierul al ţării Sophie Wilmes a ajuns la terapie intensivă. În prezent ministru de Externe in functie, ea a fost diagnosticată cu COVID-19 la finalul săptămânii trecute, iar de atunci starea ei de sănătate s-a degradat accentuat. Sophie Wilmes a fost la cârma luptei împotriva pandemiei până acum trei săptămâni când a fost numit un alt şef al guvernului de la Bruxelles.

 
Similare
RECOMANDĂRI