Covid 19

R. Moldova se confruntă cu al cincilea val al pandemiei de COVID-19. Autorităţile avertizează că numărul infectărilor va creşte chiar şi la patru mii de cazuri pe zi

Republica Moldova se confruntă cu al cincilea val al pandemiei de COVID-19, iar autorităţile avertizează că în câteva zile numărul infectărilor va creşte alarmant, chiar şi la patru mii de cazuri pe zi. Mai mult, Ministrul sănătăţii, Ala Nemerenco a declarat că în următoarele 2-3 săptămâni varianta Omicron ar putea deveni dominantă şi că sistemul medical se pregăteşte să facă faţă noului val de infectări.

ALA NEMERENCO, ministrul Sănătăţii: „Ieri am trecut pentru prima dată peste o mie de cazuri, cifra care am înregistrat-o ultima dată tocmai pe 12 noiembrie. Numărul de reproducere, care ne pune în gardă, este destul de înalt şi constituie 1,3 care demonstrează o creştere esenţială. Deci, vom avea mii de cazuri pe zi. Vom ajunge la 3-4 mii probabil.”

Potrivit ministrului Sănătăţii, varianta Omicron prezentă în Republica Moldova, încă nu s-a răspândit prea mult, dar acest lucru se va întâmpla foarte curând. În aceste condiţii, autorităţile se pregătesc să suplimenteze numărul de paturi din instituţiile medicale în care vor fi internaţi pacienţi bolnavi de COVID-19. În prezent, în Republica Moldova e cod galben, iar în spitale sunt puse la dispoziţie peste 1200 de locuri pentru cei infectaţi cu COVID-19.

ALA NEMERENCO, ministrul Sănătăţii: „În cod roşu, vom mai include suplimentar încă 2 mii de paturi  care sunt pregătite cu un total pe sistem de 4625 de paturi, inclusiv 412 din terapie intensivă. ”

Ministrul Sănătăţii a subliniat că Centrul Covid de la Moldexpo, nu este închis, dar rămâne deocamdată nefuncţional. Totodată, se fac actualizări la protocolul de tratamentul anti-covid. Autorităţile se asigură şi cu stocuri suficiente de medicamente. Remdesivir este disponibil în Republica Moldova, dar urmează să fie introduse şi alte medicamente antivirale. Este vorba de Molnupiravir şi Paxlovidul. Ambele vor fi incluse în lista medicamentelor gratuite sau compensate.

ALA NEMERENCO, ministrul Sănătăţii: „Molnupiravir de la producătorul indian este în procedură de înregistrare la AMDM. Preconizăm să asigurăm circa 15 mii de pacienţi pe lună ca beneficiari unici de acest medicament. Paxlovit de la Pfizer suntem în discuţii cu producătorul. Cel mai probabil îl vom cumpăra prin achiziţie centralizată pentru cazurile moderate şi grave pentru pacienţii spitalizaţi chiar de la începutul bolii.”

Ala Nemerenco nu a vorbit despre eventuale noi restricţii anti-covid ce ar putea fi impuse pe fondul creşterii numărului de infectări. Ea a precizat însă că sunt prevăzute măsuri ce vor fi dezbătute în această săptămână de Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică. În prezent, rata de vaccinare în Republica Moldova este de 30%, iar autorităţile îndeamnă populaţia să se vaccineze fără întârziere.

SVETLANA GORE, reporter TVR MOLDOVA: „Doza 3, cunoscută şi ca doza booster poate fi administrată din momentul în care au trecut cel puţin 6 luni de la a doua doză. Aceasta este singura condiţie, iar pentru că eu o întrunesc, am decis să mă vaccinez chiar aici şi acum. Medicii recomandă doza 3 pentru o mai bună protecţie împotriva COVID-19. Până acum în Republica Moldova doza booster a fost administrată la 91.960 de persoane.”