„Piaţa” certificatelor COVID-19 false. Ministrul Sănătăţii: Riscă 7 ani de închisoare
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

„Piaţa” certificatelor COVID-19 false. Ministrul Sănătăţii: Riscă 7 ani de închisoare

Pe masa Centrului Naţional Anticorupţie stau numele a mii de persoane suspectate că ar fi implicate în scheme de vindere a certificatelor de vaccinare anti-COVID-19 false. Ministrul Sănătăţii, Ala Nemerenco, spune că reprezentanţii ministerului au depistat mai multe abuzuri în procesul de imunizare anti-COVID-19, printre care oferirea certificatelor de vaccinare contra unor sume de câteva sute de euro. Ministrul spune că dacă vor fi găsite vinovate, persoanele implicare riscă până la 7 ani de închisoare, notează IPN.

În condiţiile unei reticenţe sporite a moldovenilor la vaccinare, „piaţa” certificatelor false de imunizare a înregistrat cote alarmante. Ministrul Sănătăţii spune că au fost deconspirate zeci de scheme de corupţie în acest sens, inclusiv în centrele raionale de sănătate. 
 

„După ce am venit la minister, am iniţiat o anchetă internă şi am depistat cu groază de suspecţi, mii de suspecţi. Este o mare ruşine pentru sistemul medical, este pusă la bătaie sănătatea cetăţenilor cărora le-a fost eliberat acest certificat fals. În plus, aceşti oameni vor merge în toate spaţiile permise doar persoanelor vaccinate şi-i vor infecta pe toţi ceilalţi. Persoanele implicate în astfel de scheme au subestimat penalitatea pentru aceste abuzuri”, a spus Ala Nemerenco în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la Jurnal TV.

Şefa de la Sănătate spune că după oferirea tuturor datelor din sistemul informaţional al Ministerului, organele de control ar urma să asigure continuitate procesului de identificare a corupţilor.

„Toată informaţia a fost prezentată CNA, Procuraturii Anticorupţie, am colaborat şi cu SIS, dar finalitatea acestor cazuri depăşeşte atribuţiile Ministerului Sănătăţii. Avem nume de medici, asistenţi medicali, Centre de Sănătate în care acest business a fost pus pe roate. Conform legislaţiei, toate aceste persoane implicate riscă de la 2 la 7 ani de închisoare ”, a mai spus Ala Nemerenco.

Potrivit datelor oficiale, rata de imunizare cu o doză la nivel naţional este de 20,6%, iar cu două doze – 18,6%. Cea mai înaltă rată de vaccinare de 88,5 % se atestă în rândul lucrătorilor medicali.

Similare
RECOMANDĂRI