Peste 800 de persoane care se tratau la domiciliu au fost spitalizaţi în trei luni
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Peste 800 de persoane care se tratau la domiciliu au fost spitalizaţi în trei luni

Din data de 10 aprilie până acum, starea a 810 persoane care se tratau la domiciliu, având forme uşoare de COVID-19, s-a înrăutăţit şi pacienţii au avut nevoie de spitalizare. Informaţia a fost comunicată de Marina Golovaci, secretar de stat la Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, în cadrul unei conferinţe de presă privind situaţia epidemiologică în ţară. Până acum, în tratament la domiciliu au fost incluşi peste 8400 de persoane, 2200 de cazuri fiind încă active.

Directorul Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică (ANSP), Nicolae Furtună, a precizat că până acum în Republica Moldova s-au infectat cu noul coronavirus în total peste 22 de mii de persoane. Circa şase mii sunt cazuri active. 721 de pacienţi diagnosticaţi cu COVID-19 au decedat. Alţi 400 sunt în stare gravă, scrie IPN.

La un milion de populaţie, R. Moldova înregistrează o incidenţă de 6363 de cazuri. Rata de incidenţă fiind în creştere. Rata mortalităţii este de 207 decese la un milion de populaţie. Rata de fatalitate rămâne constantă pe parcursul ultimelor trei săptămâni: 3,3%.

În ultimele trei săptămâni, se înregistrează o situaţie relativ mare a numărului de cazuri, dar pe un trend de stabilizare. Săptămânal sunt în jur de 1550 de cazuri. Vârsta media a infectaţilor este de 47 de ani. Femeile sunt cele mai afectate. Perioada medie de incubaţie este de 5 zile. Ponderea generală a cazurilor de import nu depăşeşte 1%. Peste o mie de copii au fost şi sunt afectaţi de virus, inclusiv copii mici, care au preluat virusul de la mamă.

Vârsta medie a decedaţilor este ceva mai mare de 66 de ani, majoritatea având cel puţin o comorbiditate. Pe parcursul ultimelor săptămâni se înregistrează o scădere a numărului de cazuri printre lucrătorii medicali.

Întrebată cum sunt gestionate deşeurile medicale, inclusiv măştile sau mănuşile folosite, ministrul sănătăţii, muncii şi protecţiei sociale, Viorica Dumbrăveanu, a remarcat că sunt două proiecte de asistenţă tehnică pe filiera asistenţei medicale, în unul dintre care se regăseşte obiectivul dezvoltării unei platforme pentru procesarea deşeurilor medicale. Ministra a îndemnat cetăţenii să aibă grijă cum utilizează măştile şi mănuşile şi unde le aruncă.

Viorica Dumbrăveanu a mai spus că pe site-ul Ministerului sunt plasate dispoziţiile de distribuire a loturilor de ajutoare medicale care sunt recepţionate de către Republica Moldova. Distribuirea se bazează pe evaluarea necesităţilor. Există o platformă unde sunt date cu privire la achiziţiile publice: tender.health.

Similare
RECOMANDĂRI