Covid 19

Persoanele testate pozitiv la COVID-19 care se tratează la domiciliu, dar şi cei aflaţi în autoizolare, vor fi monitorizaţi de la distanţă

Persoanele testate pozitiv la COVID-19 care se tratează la domiciliu, cât şi cei aflaţi în autoizolare, vor fi monitorizaţi de la distanţă de către studenţii de la Medicină. Ministerul Sănătăţii a lansat un proiect în parteneriat cu Serviciul Unic de Urgenţă 112 în speranţa că, astfel, resursele medicale vor fi utilizate mai eficient. Platforma a fost în regim de testare timp de două săptămâni.

 Zilnic, sunt aproape 10 mii de apeluri la 112 pentru fel de fel de cazuri. De aproape două săptămâni, Sofia Procopi, studentă la USMF telefonează la pacienţii care se tratează de COVID-19 la domiciliu cât şi la cei aflaţi în autoizolare. Reuşeste să monitorizeze astfel aproape 100 de persoane în fiecare zi.

SOFIA PROCOPI, student USMF, anul VI: „Sunt familii întregi care sunt bolnavi, sunt persoane în stare gravă unde nu ştiu să se adreseze, sunt persoane care nici nu ştiu că sunt testate pozitiv şi înţelegem că este numărul mare şi laboratoarele nu reuşesc şi nici medicii de la policlinici, de aceea îi prevenim.”

În proiectul Ministerului Sănătăţii sunt implicaţi peste 20 de studenţi de la Medicină. Misiunea lor nu este uşoară. Unii pacienţi reacţionează pozitiv când sunt sunaţi alţii sunt panicaţi din cauza infecţiei.

DANIELA GAMUREAC, studentă USMF, anul VI: „Noi îi telefonăm în dependenţă de starea lor de sănătate, de gravitatea situaţiei. În cazul în care persoana este mai gravă noi îi telefonăm în 24 de ore, persoanele cu boală de gravitate medie la 48 de ore. În unele raioane medicii de familie nu sunt responsabili, nu sună pacienţii.”

AURELIA BURUNCIUC, studentă USMF, anul VI: „Este un program foarte uşor aici vedem dacă persoana a fost vaccinată sau este nevaccinată. Aici introducem are febră, cum evoluează febra, dacă se menţine, creşte, apare tusea în dependenţă de ce simptome are revenim cu recomandări.”

Proiectul îi ajută pe studenţi să fie în implicaţi în lupta cu pandemia şi pot obţine informaţii extrem de utile despre relaţia cu pacienţii.

EMIL CEBAN, rector USMF: „Iată că studenţii noştri pe lângă curicula universitară pe care o au o să aibă şi această posibilitate de a comunica, de a strânge anamneza epidemiologică. Nu este simplu, dar ei fac un aport deosebit. Era o lacună în traseul pacienţilor monitorizarea pacienţilor, în monitorizarea lor.”

LIVIU OBOROC, director Serviciul 112: „Zilnic aproximativ sunt efectuate în jur de 10 mii de apeluri către aceste apeluri şi după cum spuneam se repetă cu o periodicitate de un interval stabilit de Ministerul Sănătăţii.”

Serviciul Naţional Unic de Urgenţă 112 a oferit spaţiu, calculatoare şi telefoane. Deocamdată nu se ştie când va fi disponibilă o aplicaţie online de monitorizare a persoanelor aflate în autoizolare.