Covid 19

Organizaţia Mondială a Sănătăţii lansează un proiect care vizează combaterea dezinformării cu privire la pandemia de COVID-19

post-img

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat marţi că va reuni oameni de ştiinţă şi experţi din diverse domenii în cadrul unui proiect care vizează combaterea dezinformării, un pericol relativ nou pentru sănătatea publică, anunţă Agerpres, citat de caleaeuropeana.ro.

Oamenii de ştiinţă din diverse domenii, de la matematică la IT, sociologie, psihologie, sănătate şi comunicarea urmează să facă parte din acest proeict, a precizat OMS la încheierea unei conferinţe online, fără a oferi detalii suplimentare.

Colaborarea se va reuni sub umbrela unui nou domeniu de cercetare, pe care Organizaţia Mondială a Sănătăţii îl numeşte ”infodemiologie”.

Directorul OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus a avertizat la declanşarea pandemiei asupra unei ”infodemii” care ameninţă să copleşească oamenii cu o abundenţă de informaţii, dezinformare şi teorii ale conspiraţiei.

”Cel mai dăunător aspect al infodemiei au fost informaţiile false şi distorsionate din partea unor persoane neautorizate. Acest lucru a dus la împărtăşirea unor informaţii periculoase şi care nu pot fi verificate”, a precizat OMS în cadrul unui comunicat înaintea conferinţei.

Infodemiologia îşi propune să studieze cum să se gestioneze cel mai bine această ameninţare.

Potrivit OMS, chiar dacă informaţiile sunt adevărate sau false, faptul că acestea sunt numeroase pot influenţa negativ sănătatea oamenilor, sporind stresul şi eventual determinându-i pe oameni să accepte sfaturi care ar putea fi periculoase.

”Nu a fost niciodată mai clar faptul că comunicarea este o intervenţie publică importantă în sănătate care contribuie la controlul pandemiilor alături de epidemiologie, virologie şi managementul clinic”, se arată într-un comunicat al OMS difuzat înaintea conferinţei.

Uniunea Europeană a luat deja măsuri pentru a comtracara dezinformarea privind pandemia de coronavirus. 

La începutul lunii iulie, Comisia Europeană a lansat o cerere de oferte în valoare de 9 milioane de euro pentru a-şi consolida sprijinul acordat verificatorilor veridicităţii informaţiilor şi cercetătorilor. Aceasta face parte dintr-o strategie de consolidare a acţiunilor împotriva dezinformării.

Aceasta va extinde sfera de acţiune a Observatorului european al mass-mediei digitale prin instituirea unor centre naţionale de verificare a informaţiilor. Aceste platforme vor analiza campaniile de dezinformare şi impactul acestora asupra societăţii, vor promova educaţia în domeniul mass-mediei şi vor monitoriza politicile platformelor online.

Observatorul şi-a început activitatea la 1 iunie 2020 şi susţine crearea şi dezvoltarea unei comunităţi multidisciplinare formate din verificatori ai veridicităţii informaţiilor, cercetători din mediul academic şi alte părţi interesate ce dispun de expertiză în domeniul dezinformării online.

Ca atare, acesta contribuie la o mai bună înţelegere a actorilor relevanţi şi a dinamicii dezinformării, precum şi a impactului acestora asupra societăţii. Această a doua fază a proiectului este parte a programului de finanţare al Mecanismului pentru interconectarea Europei.

La începutul lunii iunie Înaltul Reprezentant al UE Josep Borrell şi vicepreşedintele Comisiei Europene Vera Jourova au anunţat o cale de urmat în vederea combaterii tentativelor de răspândire a ştirilor false privind pandemia de coronavirus.

Astfel, potrivit Comisiei Europene, este esenţial să se facă o distincţie între conţinutul ilegal şi conţinutul dăunător, dar care nu este ilegal. În acelaşi timp, Uniunea Europeană trebuie să îşi intensifice acitivatea de informare a cetăţenilor cu privire la riscuri şi de consolidare a cooperării cu alţi actori internaţionali pentru combaterea dezinformării. În acelaşi timp, cooperarea, atât între instituţiile europene, instituţiile europene şi statele membre, cât şi cu parteneri internaţionali, constituie un element-cheie al luptei împotriva dezinformării.

În plus, la acest aspect se adaugă nevoia unor eforturi suplimentare din partea platformelor digitale pentru promovarea conţinutului autorizat şi pentru limitarea dezinformării legate de coronavirus şi a diseminării acesteia. În cele din urmă, Comisia consideră că asigurarea libertăţii de exprimare şi a unei dezbateri democratice pluraliste este esenţială pentru răspunsul european la dezinformare.

Recent, Parlamentul European a decis la 19 iunie înfiinţarea a unei comisii speciale privind combaterea dezinformării, a cărei activitate se va derula pe parcursul a 12 luni. Aceasta va fi însărcinată cu analizarea cercetărilor şi investigaţiilor care au arătat că regulile electorale au fost încălcate sau ocolite.