Organizaţia Mondială a Sănătăţii anunţă că opt vaccinuri împotriva COVID-19 sunt în etapa de testare pe oameni
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Organizaţia Mondială a Sănătăţii anunţă că opt vaccinuri împotriva COVID-19 sunt în etapa de testare pe oameni

Opt vaccinuri anti-COVID 19 sunt în studiile clinice şi se testează pe oameni, anunţă Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Vaccinul produs de Universitatea din Oxford ar putea fi gata în şase luni. În fazele 1 şi 2 de testare se stabileşte doza şi eficacitatea unui medicament, notează Mediafax.

Din opt companii care sunt aproape de un vaccin, patru sunt din China. Două companii sunt din SUA, una este din Marea Britanie şi iar o altă echipă este o combinaţie între o companie americană, chineză şi germană.

Ce înseamnă etapa 1 şi 2 de studii clinice

Trialuri de faza I - au ca obiectivul principal determinarea dozei maxima tolerată – MTD sau doza minimă eficientă. Numărul de subiecţi este de obicei redus de sub 50. Se studiază şi defineşte profilul farmacologic al produsului (absorbtia, distributia, metabolizarea, excretia si durata de actiune). Din punct de vedere metodologic se utilizeaza niveluri de doze crescute treptat, pe loturi mici de pacienti (deobicei sub 10), până când toxicitatea ajunge la un nivel predeterminat sau pănă când apare toxicitate neaşteptată.

Trialuri de faza II - au ca scop principal determinarea eficienţei produsului (rata de răspuns a unei anumite condiţii patologice la adminstrarea terapiei) şi de a depista efectele adverse. Numărul de subiecţi este între 50-200.

O companie din China va încheia prima etapă pentru primele două faze ale testării. Data trecută în documente este de 13 decembrie 2020. Ulterior fazelor 1 şi 2 urmează etapele 3 şi 4, când vaccinul poate fi dat populaţiei generale.

La nivel global sunt 4.737.926 de cazuri cu COVID 19, iar 313.636 şi-au pierdut viaţa în urma infecţiei.

Similare
RECOMANDĂRI