Pandemia generată de apariţia şi proliferarea virusului SARS-CoV-2 şi, respectiv, a bolii COVID-19 constituie o provocare fără precedent pentru Europa şi pentru întreaga lume.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că nici apariţia unui vaccin, oricât de rapidă ar fi, nu ne va scuti pe termen lung de efectele crizei sanitare actuale. Omenirea trebuie să înveţe să trăiască cu virusul, a declarat directorul instituţiei,Tedros Ghebreyesus, relatează Digi24.
„Pandemia e o criză sanitară care apare o dată la un secol şi ale cărei efecte le vom resimţi zeci de ani de acum înainte. Cea mai mare parte a populaţiei mondiale este în continuare vulnerabilă în faţa virusului, chiar şi acolo unde situaţia a fost foarte gravă. Multe ţări care au crezut că au depăşit faza cea mai dificilă se confruntă acum cu noi focare. Şi chiar dacă cercetările pentru un vaccin se fac la viteză record, trebuie să învăţăm să trăim cu acest virus şi să luptăm împotriva lui cu toate instrumentele pe care le avem la îndemână”, a spus Tedros Ghebreyesus, directorul OMS, în cadrul unei reuniuni a Comitetului de urgenţă al OMS care a avut loc la Geneva. A fost a patra reuniune a organismului, în cele şase luni de când OMS a decretat starea de urgenţă mondială.