Covid 19

O nouă tranşă de vaccin AstraZeneca soseşte vineri în România

post-img

43.200 doze de vaccin AstraZeneca ajung vineri, 19 martie, la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”. Transportul este asigurat de firma producătoare, iar dozele de vaccin vor fi aduse în Bucureşti pe cale terestră, relatează stiriletvr.ro.

Dozele vor fi depozitate la Centrul Naţional de Stocare, iar în perioada următoare vor fi distribuite în centrele regionale existente la nivel naţional.

La data de 8 martie, în urma recomandărilor Grupului Ştiinţific şi Medical din cadrul Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID19, a Ministerului Sănătăţii şi a Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), s-a luat decizia renunţării la limita de vârstă pentru administrarea vaccinului produs de compania AstraZeneca.

Agenţia Europeană a Medicamentului urmează să anunţe dacă recomandă sau nu retragerea vaccinului AstraZeneca de pe piaţă. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a subliniat ieri că recomandă "pentru moment" continuarea imunizării cu acest ser. 

15 ţări din Uniunea Europeană au suspendat administrarea vaccinului Astrazeneca, în aşteptarea verdictului Agenţiei Medicamentului. Au luat această decizie după apariţia de efecte secundare grave, majoritatea cazuri de embolie.

La 5 milioane de doze administrate în Uniune, au fost raportate oficial 30 de asemenea reacţii. Niciun deces nu a fost dovedit că ar avea legătură cu serul AstraZeneca, deşi au existat suspiciuni în câteva ţări.

Începând cu data de 15 martie, au fost operaţionalizate listele de aşteptare pentru programarea la vaccinare împotriva COVID-19, atât în centrele de vaccinare deja existente, cât şi cele care vor fi operaţionalizate în luna aprilie 2021. După epuizarea sloturilor disponibile din centrele de vaccinare, se activează lista de aşteptare.

Notificarea persoanelor aflate pe lista de aşteptare se va realiza în funcţie de categoriile de vaccinare stabilite ca prioritare, conform Strategiei naţionale de vaccinare, şi ordinea cronologică de înscriere, după cum urmează:

• persoanele din categoria a doua (populaţia de risc), cu vârsta peste 65 de ani sau cu boli cronice;

• persoanele din categoria 2b (lucrători din domenii esenţiale);

• persoanele eligibile pentru etapa a III-a de vaccinare (populaţia generală).