Numărul de locuri la terapia intensivă pentru bolnavii de COVID-19 în spitalele din Chişinău a fost suplinit
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Numărul de locuri la terapia intensivă pentru bolnavii de COVID-19 în spitalele din Chişinău a fost suplinit

Primăria municipiului Chişinău informează că în ultimele săptămâni se atestă o creştere continuă a numărului de cazuri COVID-19, în contextul noilor tulpini şi mutaţii ale virusului SARS-CoV-2. Astfel, circa o treime din numărul total de cazuri confirmate la nivel naţional sunt înregistrate în Chişinău, iar instituţiile municipale fac faţă cu greu numărului mare de pacienţi, care necesită internare, în timp ce locurile în secţiile ATI sunt ocupate la limită de capacitate.

Informaţii în acest sens au fost prezentate de primarul general, Ion Ceban, în cadrul şedinţei operative săptămânale. Potrivit edilului, în prezent, în spitalele municipale sunt internate 868 de persoane, confirmate cu infecţia COVID-19, dintre care 45 de pacienţi se află în stare extrem de gravă.

În context, responsabilii municipali au suplimentat începând de astăzi numărul de locuri la terapia intensivă de la SCM „Sfânta Treime", iar gradual vor fi activate 200 paturi pentru spitalizarea pacienţilor adulţi cu forme grave şi extrem de grave a infecţiei COVID- 19.

Ion Ceban a menţionat că pe parcursul săptămânii curente vor fi activate spaţii pentru pacienţii cu coronavirus şi la Spitalul Clinic Municipal „Gh. Paladi", ultima instituţie municipală care poate oferi servicii medicale pentru pacienţii cu COVID. Spitalul are capacitatea de a activa până la 310 paturi, inclusiv 10 paturi la terapia intensivă.

În aceeaşi ordine de idei, Ceban a reiterat că experţii în sănătatea publică au prognoze sumbre şi spun că pe parcursul lunii octombrie va creşte numărul cazurilor noi zilnice de coronavirus. Astfel, este foarte important să continue procesul de vaccinare a cetăţenilor, iar punctele de vaccinare din municipiu vor activa cu program deplin.

E de menţionat că, în cadrul campaniei de testare cu teste rapide, procurate din bugetul municipal, în cadrul instituţiilor de învăţământ din Chişinău au fost testate 2.274 cadre didactice şi personal auxiliar nevaccinat. Dintre acestea, 34 de persoane au fost testate pozitiv.

Săptămâna curentă va fi încheiată licitaţia anunţată de Primăria Chişinău pentru procurarea unui lot de teste rapide destinat lucrătorilor din sistemul de învăţământ municipal.
Similare
RECOMANDĂRI