Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Numărul celor infectaţi cu COVID-19, în descreştere în Republica Moldova

În prima săptămâna a lunii decembrie, numărul celor infectaţi cu Covid-19 a fost în descreştere în Republica Moldova. Autorităţile din Chişinău reduc treptat numărul de paturi sau chiar închid temporar secţiile dedicate pacienţilor infectati cu noul coronavirus. Starea de aletă se menţine însă, iar mulţi elevii fac lecţii online pentru că se află în izolare. Specialiştii avertizează că pandemia nu a trecut şi se aşteaptă un nou val de infectări.

În ultimele zile, autorităţile sanitare au inregistrat la Chişinău o medie de 100 de cazuri pe zi. S-a decis să rămână active doar secţiile covid din 4 patru spitale municipale şi Centrul de la MoldExpo cu cele 100 de paturi pentru pacienţii suspecţi. Autorităţile au fost avertizate de specialişti să fie oricând pregătite pentru reactivarea instituţiilor medicale.

ION CEBAN, primar general, Chişinău: „Ceea ce discutăm cu specialiştii şi ne spun despre prognoze, incidenţă sporită în o lună, două,trei. Ori de câte ori colegii noştri au făcut aceste prognoze, spre mare regret nu au dat greş”.

Chiar dacă restricţiile s-au relaxat şi numărul de infectări este mai mic, 20 de şcoli din Chişinău fac lecţiile la distanţă. Sunt 1728 de elevi din 130 de clase. Săptămâna trecută au fost înregistrate 34 de cazuri de infectare în rîndul elevilor.

ANDREI PAVALOI, şef, Direcţia Educaţie, Chişinău: „Au trecut în autoizolare 1434 de elevi, inclusive opt cazuri noi în rândul cadrelor didactice, numărul cadrelor didactice confirmate pozitiv fiind de 34 de persoane. În cele 20 de instituţii care învaţă un de la distanţă, învaţă un număr mic de elevi, din motiv că numărul de elevi este mare în clasă şi este necesar de a păstra distanţa de un metru”.

Şi în acest an, serbările de sărbători, din grădiniţe şi şcoli, se vor desfăşoara fară prezenţa părinţilor. Pentru a spori rata vaccinării, care este de 27 %, în zilele de week-end din decembrie, în Chişinău vor fi organizate maratoane de imunizare în parteneriat cu reţelele de restaurante.
Similare
RECOMANDĂRI