Covid 19

„Momentul unităţii”. Ziua în care Europa a început vaccinarea anti-COVID

post-img

Uniunea Europeană a început o campanie coordonată de vaccinare pentru a lupta împotriva COVID-19, în ceea ce preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a numit un „moment emoţionant de unitate”. Italia şi Spania au fost ţările care au dat startul campaniei, la mai puţin de o săptămână de la aprobarea serului Pfizer/BioNTech. Asta dacă nu luăm în calcul Germania, Ungaria şi Slovacia, care au făcut notă discordantă şi au început cu o zi înainte vaccinarea.

Italia a fost prima ţară a Uniunii Europene care a început vaccinarea în ziua stabilită. Locuitorii din Peninsulă speră ca aceasta să fie luminiţa de la capătul tunelului, după un an de coşmar în care peste 71 de mii de conaţionali au căzut victime pandemiei, scrie Digi24.

Claudia Alivernini, asistentă medicală vaccinată: Este un gest mic, dar fundamental pentru noi toţi. Ştiinţa şi medicina, împreună cu spiritul civic al fiecăruia dintre noi, sunt singurele mijloace pe care le avem pentru a câştiga această bătălie dificilă.

Nicola Zingaretti, preşedintele regiunii Lazio: Nu este sfârşitul, fiindcă mai avem cale lungă, dar este începutul sfârşitului, poate fi începutul sfârşitului.

La fel gândesc şi spaniolii, care au început vaccinarea cu personalul medical şi bătrânii din aziluri. O femeie de 90 de ani a fost prima imunizată în statul iberic, spre bucuria ei şi a celor din jur.

Ţările în care primii vaccinaţi au fost liderii politici

Sunt state europene în care primii vaccinaţi au fost liderii politici, care au vrut să dea un exemplu. Este cazul Cehiei, unde premierul Andrei Babis a fost printre cei dintâi imunizaţi.

Andrei Babis, premierul Cehiei: Vaccinul care a ajuns sâmbătă reprezintă o speranţă, o speranţă că ne vom întoarce la o viaţă normală.

Primii primii vaccinaţi a fost şi premierul Greciei, în timp ce în Bulgaria, ministrul Sănătăţii şi un înalt prelat au primit şi ei serul anti-COVID.

Kostadin Angelov, ministrul bulgar al Sănătăţii: Oamenii de ştiinţă şi-au făcut treaba, au făcut posibil ca vaccinul să devină salvarea pe care o aşteptam cu toţii.

Germania, Ungaria şi Slovacia au furat startul

Teoretic, ziua de 27 decembrie ar fi trebuit să fie punctul zero al vaccinării în Uniunea Europeană. Numai că trei ţări au furat startul: Ungaria, Germania şi Slovacia, unde primii oameni au fost deja imunizaţi sâmbătă.

Şi tot în Germania, debutul vaccinării a fost marcat într-un mod inedit de pilotul unui avion: acesta a modificat traseul de zbor, astfel încât pe ecranele radarelor să apară silueta unei seringi.

Prima persoană vaccinată în România, o asistentă medicală

Mihaela Anghel, în vârstă de 26 de ani lucrează de 4 ani la Institutul Matei Balş din Capitală. Ea a primit prima doză de vaccin, duminică, la ora 9,00, în aplauzele cadrelor medicale din spital.

Mihaela Anghel: Cred că a fost cea mai mare emoţie pe care am trăit-o, am fost privilegiată că am fost aleasă să fiu prima vaccinată din această ţară. Nu am întrebat nici măcar o secundă de ce am fost eu aleasă, pur şi simplu am spus da şi am ajuns aici. Nu a durut absolut deloc, este cel mai nedureros vaccin pe care l-am făcut până acum.

Numărul total de cadre medicale din cele 10 spitale din România, cărora li s-a administrat, duminică, prima doză de vaccin împotriva coronavirusului este de 960.