Covid 19

Ministerul Sănătăţii a anunţat că până la sfârşitul lunii aprilie Republica Moldova va mai primi 137 de mii de doze de vaccin anti-Covid-19

Ministerul Sănătăţii a anunţat că până la sfârşitul lunii aprilie Republica Moldova va mai primi 137 de mii de doze de vaccin anti-covid. Potrivit autorităţilor, până acum au fost vaccinaţi aproape 8000 de oameni - toţi anagajaţi ai sistemului medical.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii spun că dozele de vaccin anticovid, care vor fi aduse până la sfârşitul lunii viitoare, vor fi suficiente pentru prima etapă de imunizare.

NINEL REVENCO coordonatorul Campaniei de vaccinare: "Vă aducem la cunoştinţă că deja s-au primit actele confirmative, că la sfârşitul lunii martie vom primi mai mult de 21 doze de AstraZeneca şi la sfârştul lunii aprilie alte 77 de mii doze AstraZeneca, iar în luna martie vom primi prin interediul UNICEF mai mult de 24 de mii de vaccin Phizer şi dacă vom face o sumare noi ne vom putea trece de la faza unu în faza doi". 

Autorităţile au anunţat că au fost deja vaccinaţi toţi lucrătorii medicali din raioanele Călăraşi, Căuşeni, Criuleni şi Drochia. Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au semnalat că în unele localităţi din Republica Moldova sunt medici care refuză să se vaccineze cu serul produs de Astra Zeneca.

ALEXEI CEBAN medic-epidemiolog: "Situaţia în UTA Găgăuzia este un incertă la numite particularităţi şi suntem la legătură cu colegii din Centrele de Sănătate Publică, care îşi au rolul în coordonare şi organizare. Am înţeles că deja se planifică un număr de persoane care vor fi vaccinare în instituţiile spitaliceşti, lucrurile se mişcă spre bine".

Potrivit specialiştilor, campania de imunizare decurge bine, iar după vaccinare nu s-au înregistrat reacţii adverse grave. 

LAURA ŢURCAN medic-epidemiolog: "Menţionez că aceasta constituie din persoanele vaccinate 7737; 3, 6 procente.Toate se includ în categoria de reacţii uşoare şi medii, având sensibilitate la locul injectării cu ceva durere sau prurit. La fel este oboseală, slăbiciune, dureri de cap, musculoare şi frisoane cu febră".

Autorităţile atrag atenţia asupra situaţiei epidemiologice alarmante şi îi îndeamnă pe toţi medicii să se vaccineze.

NINEL RIVENCO coordonatorul Campaniei de Vaccinare: "Noi nu ne putem permite luxul de a refuza vaccinul acum, este o oportunitate, că dacă nu o să să o facem acum,noi ne supunem riscului să facem boala şi varinata foarte gravă".

Campania de vaccinare  a început pe 2 martie. Prima etapă  prevede vaccinarea a 60 de mii de lucrători medicali. În a doua etapă vor fi imunizaţi cetăţenii care au peste 60 de ani, profesorii, angajaţii structurilor de forţă şi cei din sistemului social. Republica Moldova a primit până acum 21 600 de doze de vaccin AstraZeneca din partea României şi 14 400 de doze prin intermediul Platformei COVAX.