Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Medicii avertizează că numărul infectărilor cu Sars-Cov 2 va creşte simţitor după sărbătorile de iarnă şi îi îndeamnă pe cetăţeni să petreacă acasă

Specialiştii din sistemul medical avertizează că numărul infectărilor cu Sars-Cov 2 va creşte simţitor după sărbătorile de iarnă şi îi îndeamnă pe cetăţeni să petreacă acasă. Autorităţile municipiului Chişinău spun că iau măsuri pentru a preveni răspândirea virsului şi a crea condiţii de internare pentru un număr mai mare de pacienţi.

În emisiunea  "Punctul pe Azi" de la TVR Moldova, şeful adjunct al Direcţiei Sănătate a Primăriei municipiului Chişinău, Boris Gîlcă, a anunţat că la Centrul Covid de la Moldexpo şi la Institutul de Ftiziopneumologie "Chiril Draganiuc" vor fi aduse mai multe paturi pentru bolnavii de Covid. 

BORIS GÎLCĂ şef-adjunct Direcţia Sănătate: "În afară de aceste 130 de paturi care au fost activate la spitalu de Ftiziopneumologie, am discutat cu Ministerul Sănătăţii ca să putem deschide încă un bloc încă de 200 sute de paturi. Spaţiile care sunt pentru triaj de la Moldexpo, le vor transforma deplin paturi pu Covid, acolo chiar astăzi putem deschide încă 340 de paturi, care sunt adaptate şi cu echipamente".

Fostul Ministrul al Sănătăţii, Ala Nemerenco pledează la rândul ei pentru măsuri sanitare susţinute şi atrage atenţia, asupra riscului epuizării resurselor prevăzute pentru dotarea instituţiilor medicale. 

ALA NIMERENCO fost ministru al Sănătăţii: "Nu poţi deschide paturi la nesfârşit. Fiecare pat doar nu este însuşi patul, fiecare pat este echipament, de o resursă umană, de echipamente, la terapia intensivă sunt echipamente destul de costisitoare". 

Ala Nemerenco spune că autorităţile gestionează nesatisfăcător pandemia. 

ALA NIMERENCO fost ministru al Sănătăţii: "Cred eu că această decizie cu medicamentele compensate a venit destul de târziu, a fost inechitate enormă de mare înregistrată între pacienţii care se tratau acasă şi în condiţii de spital". 
 
Fostul ministrul al Sănătăţii crede că numărul mare de decese este cauzat de tratamentul ineficient al bolnavilor care se tratează la domiciliu.

ALA NIMERENCO fost ministru al Sănătăţii: "Aceşti pacienţi se tratau pe contul lor, ei ajungeau foarte târziu şi aceasta este una dintre problemele principale ale sistemului deoarece spitalul culege cazuurile grave. Anume din acest motiv înregistrăm 27 şi mi-i frică că o să avem şi zile cu decese şi mai multe, deoarece spitalul nu se mai poate implica. Este bine ce se întâmplă dar este foarte întârziat şi nu ar trebui să se ajungă, ca cazurille moderate, de gravitate medie să fie tratate la domiciliu, dar acum numai este o altă situaţie, paturile fiind ocupte cu cazuri grave". 

Specialiştii îndeamnă lumea să stea acasă de sărbători. 

BORIS GÎLCĂ şef-adjunct Direcţia Sănătate: "Sărbătorile de iarnă pot fi făcute în siguranţă doar acasă, în familie, fără nimeni în plus, dacă ne pasă de cei dragi, de bunici. Comisia se va întruni probabil se vor lua şi alte restricţii. Trebuie sa interzicem toate sarbatorile face de companii, asa numitele corporative, cu participanţi din toate companiile, cu dansuri, acest lucru nu trebuie să se întâmple".
Similare
RECOMANDĂRI