Covid 19

Măsurile anti-COVID-19 impuse de către autorităţile R. Moldova au avut un impact major asupra persoanelor vârstnice

Măsurile anti-COVID-19 impuse de către autorităţile Republici Moldova au avut un impact major asupra persoanelor vârstnice. Platforma pentru Îmbătrânire Activă a făcut un studiu şi a scos la iveală mai multe probleme ale bătrânilor - lipsa de comunicare, reducerea vizitelor la medic şi reducerea şanselor de a-şi suplimenta veniturile.

Reprezentanţii Platformei pentru Îmbătrânire Activă spun că problemele au apărut din cauza reacţie ineficiente a autorităţilor la provocările create de pandemie. 

CRISTINA RAILEAN, secretar, Platforma pentru Îmbătrânire Activă: "Lipsesc planurile naţionale de urgentă in ceea ce priveşte pregătirea şi detectarea răspunsurilor la urgentele de sănătate publică. A lipsit şi lipseşte colaborarea între administraţiile publice locale şi centrale în intervenţia în urgentele de sănătate publică". 

De la începutul pandemiei, autorităţile au impus persoanelor cu vârsta de peste 63 de ani să nu părăsească domiciliul. Potrivit studiului, această măsură a influenţat cel mai mult starea emoţională a bătrânilor. 

CRISTINA RAILEAN, secretar, Platforma pentru Îmbătrânire Activă: "O altă măsură contra productivă au fost amenzile in valoare disporporţionată de mare pentru nerespectarea restricţiilor impuse in timpul pandemie o altă măsură contraproductivă este reducerea timpului de către lucrătorii sociali la domiciliul beneficiarilor vârstnici. Per general aceste măsuri sunt neeficiente si au provocat efecte adverse".

Bătrânii acuză lipsa de comunicare, dar sunt gata să o înfrunte pentru a trece cu bine de pericol. 

"Ca să îmi păstrez sănătatea să să fiu încrezut că sunt sănătos da, aş sta şi acasă numai să scăp de.. Atunci când citeşti în internet şi la televizor ce se întâmplă parcă esti de acord să stai acasă. Eu m-am simtit cu sanatatea bine doar că nu putem să ieşim unde trebuie şi cam rău şi trebuie să mă duc după hotare, nu pot, să mă duc ne-au închis tot şi mă enervez că trebuie să ne ducem. Sunt cu soţia si soacra unul singur nu am fost".

Pentru a nu simţi povara locuinţelor mici de la oraş, unii bătrâni s-au refugiat în sate. 

Pe lângă problemele de comunicare, specialiştii au constatat şi o reducere a veniturilor. 

VERONICA MOCAN, coordonator de program: "Au scăzut veniturile persoanelor vârstnice chiar dacă plata pensiilor nu a fost afectată noi am constat că in primele 3-4 luni de pandemie s-a redus in jumătate veniturile persoanelor vârstnice".

Platforma pentru îmbătrânire activă a făcut autorităţilor şi câteva recomandări, după analiza a 300 de chestionare. Printre acestea sunt excluderea obligativităţii persoanelor de peste 63 de ani de a nu ieşi în spaţii publice şi distribuirea gratuită a echipamentelor şi produselor de protecţie, din fondul de rezervă a Guvernului.