Covid 19

Mărturiile unui medic de pe ambulanţă în lupta cu pandemia COVID-19

Când o sirenă se aude prin oraş, ştim că o viaţă de om este undeva în pericol. Serviciul de Ambulanţă a fost mereu în linia întâi, dar acum, în plină criză epidemiologică, riscurile sunt parcă mai mari. Cadrele medicale merg pe un teren minat, fără prea multe informaţii, şi sunt cele mai expuse pericolului. Fiecare intervenţie a lor este acum un exemplu de curaj.

La Ambulanţă nu poţi alege pacienţii. Te urci în maşină şi pleci în misiune fără a şti dacă pe lângă alte boli, pacientul nu este şi infectat de Covid 19.
 
„Până la apariţia virusului, tot nu era uşor de lucrat, însă acum s-a agravat situaţia, pentru că noi plecăm la solicitare, fără să ştim ce ne aşteaptă acolo. Acolo putem să găsim bolnavi de coronavirus sau bolnavi care necesită asistenţă medicală de urgenţă”, a spus VASILE ŢURCANU, medic la Ambulanţă, Chişinău.
 
De când a fost declarată pandemia, numărul intervenţiilor a crescut semnificativ. Medicii abia mai fac faţă solicitărilor. Vii dintr-o cursă, pleci imediat în alta. Nimeni nu te întreabă dacă ai mâncat. Pacientul nu are răbdare şi nici timp.
 
„Populaţia îi în stare de alertă, se tem toţi să nu se îmbolnăvească. Uneori pot să spună că-i coronavirus, numai ca să vină mai repede ambulanţa. Şi nu dovedim uneori să îndeplinim la timp solicitările. MUSCA Uneori se întâmplă că nu reuşeşti să mănânci, căci nu ai încotro, trebuie să pleci la chemare”, a declarat VASILE ŢURCANU, medic la Ambulanţă, Chişinău.
 
Medicii de la Ambulanţă sunt echipaţi, din cap până-n picioare, atunci când merg la o intervenţie. Protecţia trebuie să fie pe primul loc.
 
„E foarte dificil, de activat în aşa costume. Te mişti greu, e cald, te sufoci, dar pentru protecţia noastră, pentru protecţia cetăţenilor şi a tuturor colegilor, noi îmbrăcăm astfel de echipamente”, a spus ION PUŞCAŞU, asistent la Ambulanţă, Chişinău.
 
Toată lumea se teme de contaminare chiar dacă eşti echipat corespunzător. Ludmila Minealenco are acasă doi copii şi îşi face griji pentru siguranţa familiei.
 
„Noi tot sântem oameni şi înţelegem, dar asta e datoria noastră să muncim, pentru că suntem medici. Da, suntem echipaţi, dar psihologic tot suntem puţin speriaţi, noi ne temem pentru familiile noastre. Când mă duc la lucru, copilaşii spun să mă protejez, noi te iubim”, a declarat LUDMILA MINEALENCO, asistent la Ambulanţă, Chişinău.
 
Dar toate aceste sacrificii se fac pentru oameni. Medicii îi roagă pe toţi pacienţii să nu ascundă simptomele de boală şi să solicite Ambulanţa doar atunci când au cu adevărat nevoie. În prezent, în Republica Moldova sunt infectaţi cu noul coronavirus, 257 de lucrători medicali. Trei dintre ei au murit.