Covid 19

EXCLUSIV. Remdesivir - unul dintre cele mai eficiente medicamente în lupta cu COVID-19 va ajunge în câteva săptămâni în R. Moldova

Remdesivir - unul dintre cele mai eficiente medicamente în lupta cu noul Corovavirus va ajunge, peste câteva săptămâni, şi în Republica Moldova. Anunţul a fost făcut în exclusivitate pentru TVR Moldova de către directorul Agenţiei Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, Eremei Priseajniuc. Până la găsirea unui leac împotriva infecţiei, tratamentul cum Remdesivir a fost folosit cu succes în mai multe ţări.

Directorul Agenţiei Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din Republica Moldova a anunţat că negocierile pentru aducerea medicamentului Remdesivir au fost finalizate. Mai e nevoie doar de emiterea autorizaţiei pentru a putea fi folosit. 

EREMEI PRISEAJNIUC, directorul Agenţiei Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale: "El nu este folosit dar deja săptămâna viitoare noi ducem discuţii cu o companie de cercetare care să fie autorizat pe platforma unor studii clinice care se vor derula în Republica Moldova în cadrul unor instituţii strategice unde se tratează Covid. Noi putem deja să iniţiem unele livrări pe alte platforme inclusiv pe platforma OMS. Deci remdesivirul noi putem deja să il avem in faza  de implementare a acelor două studii clinice pe platforma OMS şi pe platforma companiei de cercetare care deja de săptămâna viitoare va prezenta documentele spre autorizare de către agenţia medicamentului din Republica Moldova".

Potrivit lui Priseajniuc, Republica Moldova dispune de medicamentele necesare în tratarea pacienţilor infectaţi. 

EREMEI PRISEAJNIUC, directorul Agenţiei Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale: "Agentia Medicamentului este ăn permanentă, din momentul declanşării pandemie, este în premenită identificare a soluţiilor şi întreprinde tot felul de măsuri pentru a asigura piaţa medicamentelor. Medicamentele utilizate in tratamentul cu covid suntem asiguraţi şi  suntem într-o permanentă comunicare ca să contribuim la formarea acelor stocuri în continuare şi suplinirea cu tot necesarul".

În scopul asigurării stocurilor de medicamente pentru Republica Moldova, în urmă cu două săptămâni, la Bucureşti, a avut loc o întâlnire a autorităţilor din Agenţiile Medicamentelor.

EREMEI PRISEAJNIUC, directorul Agenţiei Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale: "A avut ca scop stabilirea aprofundarea relaţiilor de colaborarare în special în situaţia zilei de astăzi când toate ţîrile lumii in deosebi România şi Republica Moldova se confruntă cu o situaţi extrem de complicată cum este lupta cu COVID şi in acest sems scopul a fost implementarea unor noi mecanisme de interacţiune  şi comunicare intre agenţiile medicamentelor din ambele ţări. Este o punte de legătură nemaivorbind de pundea te bayă de legătură comunicarea intre doi directori din România şi Republica Moldova prin care avem posibilitatea să discutăm şi să căutăm soluţii". 

Şi europarlamentarul Cristian Buşoi a solicitat comisarului european pentru Sănătate, sprijin pentru Republica Moldova, pentru achiziţionarea vaccinului anti-COVID-19 şi a medicamentului Remdesevir. Comisia Europeană a anunţat că ţările Uniunii Europene vor putea dona din propriile rezerve şi statelor din afara familiei europene vaccinul anti COVID.
 
EREMEI PRISEAJNIUC, directorul Agenţiei Medicamentului şi Dispozitivelor Medical: "Ca rezultat am fost foarte bucuroşi să auzim că în ziua de luni fost anunţat de Comisia Europeană renegocierea contractelor de livrarea a vaccinurilor.  Una din condiţiile care au fost revăzute este ca să fie oferită această posibilitatea ţărilor UE să doneze către alte ţări sau să redirecţioneze aceste vaccinuri către ţările non UE printre care sperăm că va fi inclusiv Republica Moldova". 

Directorul agenţie dă asigurări că un posibil vaccin împotriva COVID-19 va ajunge în Republica Moldova doar după ce va fi certificat de OMS. Chiar dacă preşedintele Igor Dodon a spus că sunt negocieri pentru achiziţionarea vaccinului rusesc, aprobarea de folosire pe teritoriul Republicii Moldova va fi făcută doar de Agenţia Medicamentului.  

EREMEI PRISEAJNIUC, directorul Agenţiei Medicamentului şi Dispozitivelor Medical: "Doar în condiţia în care este OMS şi sunt respectate cerinţele internaţionale în ceea ce îndeamnă parcurgerea etapelor de validare prin intermediul acelor faze a studiilor clinice. Prioritatea de bază va fi asigurarea acele eficienţe şi siguranţe pentru cetăţenii noştri  indiferent de locaţia sau de unde vine vaccinul. Important este ca oamenii să fie siguri şi atunci când este administrat un preparat ei să fie conştienţi că este un preparat care a trecut toate etapele de validare". 

Graţie Memorandului de colaborarea semnat între România şi Republica Moldova la începutul pandemie, Bucureştiul a autorizat exportul de medicamente către Republica Moldova, chiar dacă Guvernul român a interzis exportul de medicamente pe o perioadă de 6 luni. Prim ministrul României, Ludovic Orban declara atunci că România a fost şi este mereu alături de cetăţenii Republicii Moldova.