Covid 19

„Europa Azi”. UE va lansa un studiu al tulpinilor SARS-COV-2

TVR MOLDOVA vă prezintă un rezumat al principalelor evenimente care s-au derulat astăzi în Uniunea Europeană.

U.E. VA LANSA UN STUDIU A TULPINILOR SARS-COV-2

Uniunea Europeană va lansa un nou program de studiu a mutaţiilor virusului COVID-19. Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va accelera crearea următoarei generaţii de vaccinuri eficiente. Programul, denumit "incubator HERA", va reuni autorităţile şi laboratoarele din domeniul sănătăţii şi va avea finanţare proprie. Săptămâna trecută, von der Leyen a recunoscut că aprobarea şi lansarea lentă a vaccinurilor împotriva COVID-19 a întârziat procesul de vaccinare în UE. Blocul comunitar şi-a învăţat lecţia, iar prin noul program va ajuta companiile industriale să înceapă mai repede producţia vaccinurilor de a doua generaţie. Astfel, noile vaccinuri vor fi livrate la timp şi fără compromisuri privind siguranţa. Lansarea incubatorului este programată pentru miercuri.

ÎNCHIDEREA FRONTIERELOR NU ESTE O SOLUŢIE!

Executivul european a anunţat că va trimite o scrisoare statelor membre, pentru a le reaminti de angajamentele lor privind libera circulaţie. Închiderea frontierelor în interiorul blocului comunitar a revenit pe ordinea de zi a Comisiei Europene, după ce Belgia şi apoi Germania şi-au închis practic hotarele pentru a limita răspândirea variantelor de coronavirus. Belgia a interzis până la 1 aprilie toate călătoriile neesenţiale, indiferent de situaţia epidemiologică a regiunii de unde vine călătorul sau de destinaţia lui. Germania a instalat filtre la traversarea frontierei dinspre Cehia şi Austria. Acestea au blocat circulaţia lucrătorilor esenţiali şi au perturbat transportul de mărfuri şi lanţurile de aprovizionare. Potrivit Comisiei, recomandările privind libera circulaţie trebuie respectate, pentru a evita repetarea haosului în transporturi generat de închiderea frontierelor în primăvara anului trecut.

VALABILITATEA PERMISELOR ŞI CERTIFICATELOR, PRELUNGITĂ

Consiliul UE a adoptat un set de norme temporare pentru a sprijini sectorul transporturilor, puternic afectat de pandemia COVID-19. Este vorba de extinderea posibilităţii de prelungire a valabilităţii permiselor de conducere, a inspecţiilor tehnice periodice şi a altor licenţe, certificate şi autorizaţii. Valabilitatea acestor documente, cu date de expirare cuprinse între 1 septembrie 2020 şi 30 iunie 2021, va putea fi prelungită cu 10 luni. Astfel, transportatorii şi cetăţenii, care nu-şi vor putea reînnoi documentele din cauza restricţiilor legate de pandemie, vor putea să-şi continue activitatea. Primul set de norme privind prelungirea licenţelor şi permiselor a fost adoptat în mai 2020. Acest lucru a asigurat buna funcţionare a pieţei unice şi continuarea activităţii transfrontaliere.