Covid 19

Efectele psihologice ale pandemiei. Cum ne recuperăm după izolare

post-img

S-a vorbit foarte mult despre măsurile de siguranţă pe care trebuie să le urmăm pentru a ne proteja de infecţia cu virusul Covid-19. Însă dincolo de efectele fizice ale pandemiei a existat şi un profund impact psihologic asupra noastră, a tuturor.

Potrivit Agerpres, mediatizarea intensivă a evoluţiei epidemiei, a pericolelor la care suntem suspuşi, dar şi a deceselor, a creat o stare de panică în rândul consumatorilor de media. La asta s-au adăugat şi măsurile de izolare prelungită la domiciliu, care nu au făcut decât să accentueze starea de frică şi incertitudine în faţa duşmanului nevăzut.

Siguranţa financiară a fost şi ea afectată. La asta s-a adăugat şi grija sporită pe care părinţii trebuie să o aibă pentru cei mici, care au rămas acasă din cauza suspendării cursurilor.

Lipsa socializării, teama, anxietatea, stresul sunt factori care pot avea urmări psihologice profunde. Primele efecte pot fi starea de irascibilitate, insomniile, tulburările digestive şi altele mai grave, precum depresia, dacă nu sunt eliminate cauzele.

Cum ne revenim mental după izolare

1. Socializare

De cele mai multe ori, simpla acţiune de a discuta despre probleme pe care le ai, te ajută să depăşeşti momentele dificile. Aşadar primul mecanism de apărare ar trebui să fie socializarea, fie ea şi telefonică, cu cineva căruia îi putem împărtăşi grijile noastre.

2. Limitarea consumului de informaţie

Cauzele nu au fost eliminate, însă. Chiar dacă, treptat, lucrurile revin la normal, suntem în continuare bombardaţi cu informaţii despre pericolul pandemiei. Este important să evităm urmărirea excesivă a buletinelor informative şi a surselor de ştiri online. Puteţi limita la 10-15 minute pe zi acest proces.

3. Timp în aer liber

Acum că putem ieşi din casă este indicat să o şi facem. Timpul petrecut în aer liber, la plimbare, cu animalul de companie, cu prietenii sau cu familia, reprezintă o modalitate excelentă de a ne deconecta de la senzaţia de apăsare a izolării şi a pandemiei.

4. Sport

Sportul este un alt mijloc excelent de relaxare. În timpul în care facem efort fizic, organismul nostru secretă edorfină. Această substanţă este cunoscută drept ”hormonul fericirii”, datorită stării de bine pe care ne-o creează.

5. Călătoriile

Una dintre metodele cele mai indicate pentru relaxare sunt vacanţele. Nu este nimic mai benefic pentru sănătatea mentală, decât o călătorie de câteva zile, departe de casă.

Starea de bine pe care ţi-o poate asigura un sejur în străinătate, de exemplu, te va ajuta să te simţi ca un om nou. Chiar dacă va mai dura câteva luni până se va reporni turismul internaţional, nu te împiedică nimeni să-ţi faci de pe acum planuri şi să profiţi de ofertele de vacanţă disponibile.

6. Terapie

Nu este nicio ruşine să apelezi la ajutorul unui specialist. A discuta cu cineva care înţelege problemele prin care treci, te va ajuta să depăşeşti aceste momente dificile din viaţa ta.