Covid 19

De zece săptămâni, ritmul de infectare cu coronavirus este în creştere

post-img

Pentru a zecea săptămână consecutiv, se înregistrează un ritm de creştere a cazurilor de coronavirus în Republica Moldova. Numărul săptămânal de cazuri noi a crescut la 8 207. Numărul mediu de cazuri zilnice a fost de 1172, ceea ce reprezintă o creştere de 12% comparativ cu acelaşi indicator din săptămâna precedentă. Incidenţa cumulativă a cazurilor pentru ultimele şapte zile la nivel naţional a constituit 220 de cazuri la 100 000 populaţie, în creştere comparativ cu săptămâna precedentă, când au fost 211 cazuri la 100 000.

„Aceasta reflectă creşterea accelerată a cazurilor de coronavirus”, a declarat secretarul de stat al Ministerului Sănătăţii, Svetlana Nicolaescu, în cadrul unei conferinţe de presă la care a prezentat evoluţia procesului epidemiologic legat de CIVID pentru perioada 27 septembrie – 3 octombrie.

În ceea ce priveşte situaţia pe regiuni, municipiile Bălţi şi Chişinău sunt cele mai afectate zone din ţară. Circa 1/3 din toate cazurile noi au fost raportate în municipiul Chişinău. Raportat la numărul de populaţie, Bălţiul este cea mai afectată regiune, cu o incidenţă de peste 500 de cazuri la 100 000 de locuitori. Regiunea transnistreană, municipiul Chişinău, raioanele Sângerei şi Edineţ au depăşit pragul de 250 de cazuri la 100 000 populaţie, prag ce a fost stabilit ca scenariu cu alertă roşie. Aceste teritorii necesită aplicarea măsurilor corespunzătoare.

Incidenţa înregistrată în Republica Moldova se înscrie în consecinţele valului al patrulea de COVID-19, cu care se confruntă întreaga Europă. Incidenţa care predomină în Republica Moldova este la nivelul mediei înregistrate pentru ţările din regiunea estică a Europei. În România este înregistrată o incidenţă chiar mai mare.

Cu referinţă la severitatea procesului epidemic, Svetlana Nicolaescu a menţionat că este reflectată de cazurile de deces. Pe parcursul săptămânii precedente, au fost înregistrate 159 decese asociate virusului Sars-Cov-2. Numărul mediu de decese zilnice a crescut la peste 22 pe zi, faţă de 14 decese pe zi săptămâna anterioară. Peste 80% din totalul deceselor înregistrate le-au reprezentat persoane de peste 60 de ani. Dar sunt şi cazuri singulare care vizează persoane tinere. Niciuna din cele 159 de persoane decedate nu au avut schema completă de vaccinare.   

În ceea ce priveşte severitatea proceselor de infectare, cu referire la cazurile care au necesitat spitalizare, în medie, pe zi, cu diagnosticul COVID-19 au fost internaţi 508 pacienţi. = Numărul persoanelor care necesită spitalizare la terapie intensivă este în creştere: 200 de pacienţi zilnic. Numărul persoanelor care au necesitat intubare a fost de peste 30 de persoane, faţă de 10-20 în perioada precedentă. „La ziua de astăzi, sunt 2 566 persoane internate, dintre acestea 289 sunt la terapie intensivă, iar 39 sunt intubaţi”, a menţionat Svetlana Nicolescu.