Covid 19

COVID-19: Miniştrii sănătăţii din UE reiterează necesitatea accelerării campaniilor de vaccinare

post-img

În cadrul reuniunii informale a miniştrilor sănătăţii din UE de ieri, 16 martie, s-a reiterat sprijinul statelor membre pentru cooperare şi promovarea campaniei de vaccinare, respectând în acelaşi timp măsurile sanitare de răspândire a virusului.

Mulţi miniştri au recunoscut că situaţia epidemiologică rămâne o provocare, în principal datorită noilor tulpini de virus, subliniind că presiunea asupra populaţiei, a sistemelor de sănătate şi a economiilor este ridicată. Aceştia au reiterat necesitatea accelerării campaniilor de vaccinare, adăugând că restricţiile şi vaccinurile vor trebui să coexiste ceva timp, potrivit caleaeuropeana.ro.

Aceştia au subliniat, de asemenea, că intervenţiile non-farmaceutice continuă să fie o prioritate în eforturile statelor membre de a controla răspândirea virusului în timp ce se desfăşoară campaniile de vaccinare. Aceştia au subliniat, totodată, necesitatea unei mai mari cooperări în schimbul de informaţii şi măsuri cruciale de prevenire.

La începutul sesiunii, Andrea Ammon, directorul Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC), a actualizat miniştrii cu privire la situaţia epidemiologică actuală din UE, subliniind răspândirea largă a anumitor variante de virus în UE şi necesitatea de a menţine măsuri de prevenire până când campaniile de vaccinare vor progresa suficient.

Fergus Sweeny, şeful Grupului de lucru pentru studii clinice şi producţie al Agenţiei Europene de Medicină (EMA), a informat miniştrii că agenţia efectuează în prezent o evaluare şi o investigaţie completă privind legătura dintre vaccinul AstraZeneca şi evenimentele tromboembolice (în urma mai multor state membre). Concluzia agenţiei cu privire la acest lucru este aşteptată joi, 18 martie.

„Este esenţial să optimizăm, la nivel european, implementarea intervenţiilor non-farmaceutice, astfel încât să putem fi mai bine echipaţi pentru a discuta cum să începem, în siguranţă, să ridicăm treptat restricţiile COVID-19. Cu toate acestea, accentul nostru ar trebui să fie şi succesul campaniilor noastre naţionale de vaccinare. În acest scop, este imperativ să depunem toate eforturile, alături de Comisie, pentru a asigura livrarea la timp a vaccinurilor împotriva COVID-19, precum şi pentru a promova o producţie accelerată de vaccinuri.”

Marta Temido, ministrul sănătăţii din Portugalia care a prezidat reuniunea Consiliului

Ministrul Sănătăţii din România, Vlad Voiculescu, a subliniat în cadrul reuniunii informale a miniştrilor sănătăţii statelor membre că trebuie să existe un cadru la nivelul UE privind deciziile de relaxare a măsurilor restrictive.

„Avem experienţa primelor valuri de pandemii şi este important să avem un schimb de bune practici şi o comunicare eficientă între statele membre ar fi de dorit, fie că vorbim de vaccinare sau măsurile nonfarmaceutice”, a transmis Vlad Voiculescu.