Covid 19

COVID-19: La Institutul Mamei şi Copilului din Chişinău sunt internaţi 28 de copii, iar 16 dintre ei sunt nou-născuţi

Noul coronavirus nu cruţă pe nimeni. La Institutul Mamei şi Copilului din Chişinău sunt internaţi 28 de copii iar 16 dintre ei sunt nou-născuţi. Trei bebeluşi sunt intubaţi după ce au luat boala de la mame. Medicii confirmă că varianta DELTA a virusului SARS-CoV-2 este mult mai periculoasă, iar numărul copiilor infectaţi creşte alarmant. Specialiştii recomandă şi îndeamnă femeile gravide să se imunizeze împotriva Covid-19. Experţii din toată lumea au demonstrat ştiinţific că vaccinul nu afectează nici sănătatea mamei, nici pe cea a fătului, ci, dimpotrivă, îi protejează pe amândoi.

DIANA ROTARU-COJOCARI medic-pediatru, secţia COVID-19: „Le compătimesc şi le văd suferinţa în ochii lor, pentru că nu e nimic mai scump de cât propriul copil şi când vezi şi copilaşul suferind e dureros pentru noi ca medici”.

În secţia covid sunt internaţi 28 de copii, unii dintre ei au venit pe lume în urmă cu doar câteva zile.

NINA BRANIŞTE şef Secţie COVID: „Spre deosebire de virusul varianta care a fost primăvara, varianta Delta e mai agresivă, afectează copii micuţii, şi avem nou-născuţi şi la 5 zile şi la 10, avme şi copii la respiraţie dirijată, starea foarte repede se agravează”.

Medicii veghează şi zi şi noapte bebeluşii infectaţi cu noul coronavirus. Mulţi dintre aceştia sunt în stare foarte gravă, iar unii sunt intubaţi.

NINA BRANIŞTE şef secţia  COVID: „La copii mici şi prematuri se manifestă prin geamăt prin hipotomie prin stopuri de respiraţie, prin criză de cianoză. Este dureros, dacă părinţii s-ar fi gândit foarte bine, ar fi fost vaccinaţi şi copii nu ar fi suferit”.

Din cele 11 mame internate alături de bebeluşii lor, doar două sunt vaccinate. În Republica Moldova, peste 1200 de femei însărcinate sunt confirmate cu COVID-19. Numai săptămâna trecută, numărul internărilor a crescut cu 35 la sută faţă de săptămâna precedentă.
Ana Savciuc, din satul Micleşti, este în aşteptarea celui de al doilea copil.

ANA SAVCIUC: „M-am vaccinat pentru că mai am un copil acasă şi să fim în siguranţă toată familia. -Ce ser va-ţi vaccinat? -Cu AstraZeneca. -Şi acum în ce termen sunteţi? -Aproape, mai avem o săptămână. -Şi cum vă simţiţi? -Foarte bine? -Aţi fost infectată de Covid-19? -Nu”.

Din nefericire, exemplul nu este urmat şi de alte femei însărcinate.

„La momentul de faţă cred că nu o să mă vaccinez pentru că aşteptăm un copi şi cred că după, nu ştiu, la sigur nu ştim. -Specialiştii recomandă chiar dacă sunteţi însărcintă să vă vaccinaţi.-Posbil unele femei, dar noi aşteptăm de mult timp acest copil şi nu am dori să riscăm”.

Coordonatorul Campaniei de Vaccinare a anunţat că femeile însărcinate se pot imuniza fără niciun fel de riscuri împotriva SARS-COV-2 în al treilea trimestru de sarcină, conform recomandărilor medicilor.

NINEL REVENCO coordonatorul Campaniei de Vaccinare: „Femeile însărcinate să fie sigure că vaccinul este administrat la multe milioane de femei şi ele trebuie să se protejeze ele şi copilul nenăscut,iar femeiele care alaptează, la fel au indicaţia directă pentru vaccinare”.

De la începutul pandemiei, peste 21 de mii de copii din Republica Moldova au fost infectaţi cu Covid-19. Şase la sută dintre ei au mai puţin de un an.