Covid 19

Coronavirus: Evidenţa vaccinurilor care sunt în lucru

post-img

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a publicat luni un document de lucru în care monitorizează vaccinurile candidate COVID-19. Documentul postat pe site-ul oficial al organizaţiei la 10 august este deschis actualizării pemanente şi cuprinde până în prezent 167 de vaccinuri COVID-19 ”candidate”, 28 aflate în evaluare clinică şi 139 aflate în evaluare preclinică, potrivit stiriletvr.ro.

Până la validare, vaccinul trebuie să  să îşi dovedească eficienţa în testări şi durate de timp specifice, atât în etapa preclinică, cât şi în cele 3 faze ale etapei clinice.

În centralizarea făcută de OMS sunt furnizate, acolo unde sunt cunoscute, informaţii privind numele dezvoltatorului, producătorul vaccinului, denumirea platformei de vaccin, tipul de vaccin candidat, număr de doze necesare, calea de administrare,  faza etapei clinice în care se află vaccinul candidat.

Cât priveşte vaccinurile aflate în evaluare preclinică, sunt publicate informaţiie cunoscute privind tipul de vaccin, numele dezvoltatorului, tipul de Coronavirus pentru care asigură protecţia (SARS CoV-2, MERS-CoV, Pan-Corona), etapa actuală a evaluării clinice sau statutul de reglementare  şi vaccinurile non-coronavirus proiectate prin aceleaşi platfome.

Tehnologia platfomei de vaccin este o cale modernă de producţie bazată pe particule asemănătoare virusului. Relativ recentă, această metoda de proiectare a vaccinului poate elimina dificultăţile din fabricarea tradiţională a acestora şi poate genera vaccinuri sigur, rapid şi la costuri reduse.

Datele sunt disponibile despre vaccinurile în lucru, sunt accesibile AICI --->https://www.who.int/publications/m/item/draft-landscape-of-covid-19-candidate-vaccines

OMS atrage atenţia că ”Acest centralizator a fost pregătit de OMS  în scop informativ, specific pentru pandemia 2019-2020, a noului coronavirus. Includerea în această bază de date a unui produs sau entităţi anume nu constituie şi nu poate fi interpretată ca o aprobare  de către OMS a produsului, entităţii sau a oricăreia dintre activităţile sale. OMS ia măsuri rezonabile pentru a verifica acurateţea informaţiilor prezentate în aceste baze de date, dar OMS subliniază că nu reprezintă şi nici nu oferă garanţii cu privire la acurateţea, competenţa, adecvarea unui scop anume, calitatea, siguranţa, eficacitatea, comercializarea oeicărui produs.” OMS anunţă de asemenea că ”îşi declină orice responsabilitate pentru orice deces, invaliditate, vătămare, suferinţă, pierdere, daune sau alte prejudicii de orice fel care ar putea rezulta din sau în legătură cu achiziţia, distribuirea sau utilizarea oricărui produs inclus în centralizatorul publicat”.

Pe de lată parte, OMS face demersuri de identificare a unor căi de acces echitabil la vaccin, atunci cand produsul va f considerat sigur şi cand va fi produs în serie.