Coronavirus: 70% din populaţia adultă din Uniunea Europeană este vaccinată complet
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Coronavirus: 70% din populaţia adultă din Uniunea Europeană este vaccinată complet

În total, peste 256 de milioane de adulţi din UE au în prezent o schemă completă de vaccinare. În urmă cu şapte săptămâni, Comisia şi-a îndeplinit, înainte de termen, obiectivul privind livrarea: să furnizeze statelor membre, până la sfârşitul lunii iulie, doze suficiente de vaccin pentru vaccinarea completă a 70 % din populaţia adultă din UE.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a menţionat următoarele: „Vaccinarea completă a 70 % dintre adulţii din UE deja din luna august este o mare realizare. Strategia UE de a avansa împreună dă rezultate şi poziţionează Europa în avangarda luptei mondiale împotriva COVID-19. Însă pandemia nu s-a încheiat. Este nevoie să facem mai mult. Îi îndemn pe toţi cei care pot fi vaccinaţi să se vaccineze. În plus, trebuie să ajutăm şi restul lumii să se vaccineze. Europa va continua să îşi sprijine partenerii în acest efort, în special ţările cu venituri mici şi medii.”

Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate şi siguranţă alimentară, a declarat: „Sunt foarte mulţumită de faptul că, începând de astăzi, ne-am atins obiectivul de a vaccina 70 % din adulţii din UE înainte de sfârşitul verii. Aceasta este o realizare colectivă a UE şi a statelor sale membre, care demonstrează ce este posibil atunci când lucrăm împreună, cu solidaritate şi în mod coordonat. Eforturile noastre de a intensifica şi mai mult vaccinările în întreaga UE vor continua fără oprire. Vom continua să sprijinim în special acele state membre care încă se confruntă cu provocări. Trebuie să eliminăm decalajul în ceea ce priveşte imunitatea şi să blocăm accesul pentru noile variante, iar ca să facem acest lucru, vaccinările trebuie să câştige cursa împotriva variantelor.”

Cooperare şi solidaritate la nivel mondial

Vaccinarea rapidă şi completă a tuturor populaţiilor vizate – în Europa şi la nivel mondial – este esenţială pentru a controla impactul pandemiei. UE este în continuare lider în ceea ce priveşte răspunsul multilateral. UE a exportat jumătate din vaccinurile produse în Europa către alte ţări din lume, adică aceeaşi cantitate pe care a furnizat-o cetăţenilor săi. Team Europe a contribuit cu aproape 3 miliarde EUR la mecanismul COVAX pentru a contribui la asigurarea a cel puţin 1,8 miliarde de doze pentru 92 de ţări cu venituri mici şi medii inferioare. În prezent, COVAX a furnizat peste 200 de milioane de doze în 138 de ţări.

În plus, Team Europe îşi propune să distribuie, până la sfârşitul anului 2021, cel puţin 200 de milioane de doze suplimentare de vaccinuri asigurate în cadrul acordurilor preliminare de achiziţie ale UE către ţările cu venituri mici şi medii, în special prin intermediul COVAX, ca parte a eforturilor comune ale UE.

Pregătirea pentru noi variante

Având în vedere ameninţarea reprezentată de noi variante, este important să se asigure în continuare disponibilitatea unor vaccinuri suficiente, inclusiv a unor vaccinuri adaptate, şi în anii următori. Acesta este motivul pentru care Comisia a semnat la 20 mai un nou contractCăutaţi traducerile disponibile pentru linkul precedent RO cu BioNTech-Pfizer care prevede livrarea a 1,8 miliarde de doze de vaccinuri între sfârşitul anului curent şi 2023. În acelaşi scop, Comisia a exercitat, de asemenea, opţiunea de 150 de milioane de doze din al doilea contract cu Moderna. Statele membre au posibilitatea să revândă sau să doneze doze ţărilor care au nevoie de ele, din afara UE sau prin intermediul mecanismului COVAX, contribuind la un acces global şi echitabil la vaccin în întreaga lume. Este posibil să urmeze şi alte contracte. Aceasta este poliţa comună de asigurare a UE împotriva oricăror valuri viitoare de COVID-19.

Context

Un vaccin sigur şi eficace reprezintă cea mai bună şansă pentru a învinge coronavirusul şi pentru a ne întoarce la o viaţă normală. Comisia Europeană a depus eforturi neobosite pentru a asigura doze de vaccinuri potenţiale care pot fi partajate cu toată lumea.

Comisia Europeană a rezervat până în prezent 4,6 miliarde de doze de vaccinuri împotriva COVID-19 şi sunt în curs negocieri pentru doze suplimentare. Comisia colaborează, de asemenea, cu industria pentru a spori capacitatea de producţie a vaccinurilor.

În acelaşi timp, ea a demarat activităţi de abordare a noilor variante, cu scopul de a dezvolta şi de a produce rapid vaccinuri eficace împotriva acestor variante pe scară largă. Incubatorul HERA contribuie la răspunsul la această ameninţare.

Similare
RECOMANDĂRI