Covid 19

Comportamentele nesănătoase în pandemia de COVID-19 s-au intensificat. Cum ne protejăm sănătatea 

Alimentaţia excesivă, lipsa de mişcare, consumul de alcool şi fumatul sunt doar câteva dintre comportamentele nesănătoase care s-au intensificat în perioada de pandemie. Chiar dacă ponderea acestora a scăzut odată cu relaxarea măsurilor, unele reacţii nesănătoase la noua realitate în care ne-am pomenit, încă persistă. Ministerul Sănătăţii a prezentat şi date exacte care demonstreză acest lucru.

Potrivit celui de-al doilea studiu care urmăreşte comportamentul populaţiei de la începutul pandemiei, se remarcă o uşoară descreştere a obiceiurilor nesănătoase.

Potrivit sondajului, în luna august, 13% dintre respondenţi au făcut mai puţin sport decât de obicei, faţă de 34%, în luna iulie, iar 5% au mâncat în august mai multă mâncare nesănătoasă, faţă de 17%, cât s-a înregistrat în luna iulie. Studiul mai arată că 2% dintre cetăţenii Republicii Moldova au băut mai mult decât de obicei. În luna iulie, 8% dintre respondenţi au recunoscut că au consumat mai mult alcool. 

OBICEIURI NESĂNĂTOASE
Iulie                                         August      
34% mai puţin sport                  13% mai puţin sport 
17% alimentaţiei nesănătoasă    5% alimentaţie nesănătoasă
8% consum exagerat de alcool   2% consum exagerat de alcool 

"Erau restricţii peste tot, nu puteai să ieşi în parc, să mergi la înot, frigiderul aproape şi altceva ce poţi să faci, stai cu gândul doar la mâncare. Eu 5 kilograme am pus, dar luna aceasta 2 le-am dat jos. Eu fac sport, fac înot şi îmi este greu, sunt închise bazinele", spun oamenii.


INA CRASNOJON, psiholog: "Aceste kilograme, sau consumul de alcool, sau foarte multe certuri în familie, violenţa, era din cauza negestionării corecte a emoţiei pe care o trăim".

Procentul respondenţilor care au evitat să meargă la medic pentru probleme ce pot fi amânate a scăzut de la 60,5% cât s-a înreguistrat în iulie, la 28%, în august.

Acelaşi studiu mai arată că 80 la sută dintre cei intervievaţi sunt de acord cu redeschiderea şcolilor şi grădiniţelor, reluarea curselor aeriene şi tot 80% consideră utilă purtarea măştii.

"Înţeleg că e pandemie şi e grav şi trebuie să respectăm măsurile. Copiii când merg cu măştile, cum inspiră ei aerul? Şi aşa au imunitatea slăbită".

Oamenii mai recunosc că s-au pomenit peste noapte într-o nouă realitate.

INA CRASNOJON, psiholog: "Este foarte important daca vrem să îmvăţăm să gestionăm un comportament atunci când avem o situaţie, să acceptăm, pentru că ne dăm seama că în viaţă nu avem mereu fericirea care ne loveşte cu picioarele, trebuie să acceptăm şi să conştientizăm situaţiile".

Iar pandemia le-a tăiat mult din venituri.

"Luna aceea în care am stat în carantină am cheltuit toţi banii pe produse, dar de câştigat nu prea". 

Scopul Studiului "Viziuni comportamentale privind COVID-19 în Republica Moldova" este de a înţelege percepţiile oamenilor asupra riscurilor, dar şi atitudinea faţă de iniţiativele de răspuns la pandemie ale autorităţilor. Chestionarul a fost elaborat de Biroul Regional al Organizatiei Mondiale a Sănătătii şi a fost ajustat la situaţia epidemiologică din Republica Moldova.