Covid 19

Comisia Europeană mobilizează 220 de milioane de euro pentru transferul pacienţilor COVID-19 între statele UE

post-img

Preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a anunţat joi că Uniunea Europeană va mobiliza 220 de milioane de euro pentru finanţarea transferurilor de pacienţi cu COVID-19 dintr-o ţară în alta, pentru a susţine spitalele suprasolicitate din cele mai afectate state membre de al doilea val al pandemiei.

Pentru a facilita aceste transferuri, statele “trebuie să împărtăşească date exacte şi în timp real” la nivel european “pentru o mai bună coordonare”, a declarat şefa executivului european în cadrul unei conferinţe de presă după încheierea unei videoconferinţe despre coordonarea răspunsului UE la pandemia de COVID-19, cu participarea celor 27 de state membre, potrivit caleaeuropeana.ro.

“Răspândirea virusului va copleşi sistemele noastre de sănătate dacă nu acţionăm urgent”, a avertizat Ursula von der Leyen, care a precizat că le-a transmis liderilor UE cinci mesaje cheie: statele membre să facă schimb de informaţii, să facă, de asemenea, schimb de experienţă şi analiză, să crească masiv capacitatea de testare, capacitatea de depistare şi urmărire şi, nu în ultimul rând, vaccinarea.

“Testarea şi urmărirea sunt esenţiale pentru conţinerea virusului. Acum şi în viitor. Avem nevoie de o abordare colectivă pentru implementarea şi utilizarea testelor rapide. Şi acestea ar trebui să fie recunoscute reciproc în întreaga UE”, a spus şi Charles Michel, preşedintele Consiliului European.

În context, oficialul european a mai informat că Uniunea Europeană va lucra pentru validarea rapidă, la nivelul Uniunii, a testelor rapide de antigen şi că Comisia Europeană este în discuţii cu patru companii pentru a asigura potenţiale vaccinuri, după ce a încheiat deja înţelegeri privind oferte de furnizare cu alte trei companii (AstraZeneca, Sanofi şi Johnson & Johnson).

Ursula von der Leyen a menţionat discuţii cu Moderna, CureVac şi un parteneriat între Pfizer şi BionTech. 

Totodată, preşedinta Comisiei Europene a dat asigurări că viitoarele vaccinuri vor fi disponibile pentru toate statele “în acelaşi timp şi în aceleaşi condiţii”, în funcţie de numărul populaţiei.

Mai mult, şefa executivului european a informat că se intenţionează, de asemenea, punerea la punct a unui formular comun de localizare a pasagerilor până la sfârşitul anului. 

Europa începe să se confrunte cu valul al doilea al pandemiei de coronavirus, cele mai afectate ţări din UE fiind Franţa, Spania şi Italia, însă creşterile semnificative de cazuri se înregistrează şi în Germania, Belgia, Olanda, Polonia, Cehia şi România.