Covid 19

CNSP interzice instituţiilor de învăţământ din R. Moldova organizarea careurilor solemne de 1 septembrie

Fără careuri solemne şi alte festivităţi la începutul noului an şcolar. Comisia Naţională pentru Sănătate Publică interzice instituţiilor de învăţământ din Republica Moldova organizarea evenimentelor publice din cauza situaţiei epidemiologice îngrijorătoare. Ieri s-a inregistrat cel mai mare număr de cazuri de infectari cu covid-19 din ultimele 3 luni.

Evenimentele festive dedicat noului an de studii sunt interzise indiferent de loc şi număr de participanţi. Autorităţile au decis că lecţiile în clase se vor face doar cu respectarea strictă a normelor de prevenire a infecţiei Covid-19. Profesorii şi tot personal instituţiilor de învăţământ, dar şi elevii sau studenţii, vor purta obligatoriu măşti, chiar dacă sunt sau nu vaccinaţi.

Autorităţile precizează că se va menţine distanţa fizică de cel putin un metru, iar dezinfectarea şi aerisirea sălilor de clasă se va face cât mai des posibil. Astăzi, membrii Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică Chişinău au amânat decizia de vaccinare obligatorie şi testare la 14 zile a cadrelor didactice. Primaria Chişinău cere de la Ministerul Sănătăţii clarificări pentru desfăşurarea procesului educational.

ION CEBAN, primar general, Chişinău: „Aproximativ 2500 de persoane rămân la ziua de astăzi nevaccinate, care conform decizii ar trebui să facă teste odată la două săptămâni. Dintre ei mare majoritate fiind personal auxiliar care au salariu 1700 de lei. Instituţii publice nu prestează servicii de testare la covid 19, contraconst, asemenea servicii sunt posibile doar în laboratoarele private. Unde la care instituţie se vor putea testa cadrele didactice?”

Şi profesorii nevaccinaţi au protestat şi susţin că nu le ajunge salariul pentru a putea face şi testele covid.

„Un test costă 800 de lei,oare noi avem aşa salariu mare. Eu nu sunt contra ca să se facă acest test. Dar eu nu o să îmi pot permite.”

„Chiar şi acel test dacă se va pune în vigoare să îl facă toţi, toate cadrele care nu au vaccin las să fie gratuit. Fiindcă se achită tot timpul poliţa de asigurare.”

„Nu este normal ca profesorul să-şi facă test din cont propriu, dar totodată trebuie să privim mai multe puncte de vedere şi să fim în siguranţă.”

Dascălii invocă şi alte neclarităţi în instrucţiunile Comisiei Naţionale pentru Sănătate Publică.

„ Sunt două aspecte ale declaraţiei care se contrazic între ele. Prima cu prezenţă fizică şi a doua distanţa de un metru. Dacă în şcoală nu încap elevii la un metru, întrebarea unde sunt ceilalţi elevi, în online. – De aceea declaraţia cu tip de prezenţă fizică este nevalidă.”

Ministrul Sănătăţii a răspuns criticilor Sindicatelor din Educaţie, nemulţumite de faptul că toate cadrele pedagogice nevaccinate ar trebui să facă teste COVID, din surse proprii, odată la 14 zile.

ALA NEMERENCO, ministrul Sănătăţii: „"În Canada, Uniunea Pedagogilor a solicitat Guvernului introducerea obligativităţii testelor în scoli pentru pedagogi, în legătură cu faptul că o parte din colegi nu sunt vaccinaţi. Pedagogii au relatat că îşi doresc şi au dreptul la un spaţiu sigur pentru ei şi elevi, dar şi la revenirea normalităţii în şcoli. Avem a parcurge un drum foarte lung. Spre normalitate. Nu doar în raport cu pandemia. "

Ieri, în Republica Moldova au fost înregistrate 512 cazuri noi de Covid-19, dintre care 412  în rândul persoanelor nevaccinate. Cea mai mare rată de infectare din ultimele 3 luni. Opt oameni au murit iar 78 de pacienţi sunt în stare extrem de gravă.