CNESP: Stare de urgenţă în sănătate publică în R. Moldova până pe 15 ianuarie 2021
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

CNESP: Stare de urgenţă în sănătate publică în R. Moldova până pe 15 ianuarie 2021

Comisia naţională extraordinară de sănătate publică (CNESP) a decis insituirea stării de urgenţă în sănătate publică pe întreg teritoriul ţării în perioada 30 noiembrie 2020 – 15 ianuarie 2021. Decizia a fost luată astăzi, în cadrul unei noi şedinţe a CNESP, condusă de premierul Ion Chicu.

„Am ajuns la un număr mare de cazuri zilnice şi această evoluţie este îngrijorătoare. Din păcate, în lume, în regiune, dar şi la noi continuă răspândirea acestei epidemii. De aceea, ne propunem să venim cu un set de măsuri restrictive, coordonate cu specialiştii din domeniu, care vor contribui la stăvilirea răspândirii pandemiei”, a spus premierul.
 

Ministrul Viorica Dumbrăveanu a raportat că la situaţia de astăzi, total sunt confirmate 102 894 cazuri, dintre care 10 880 sunt cazuri active, sunt înregistrate 3499 de persoane spitalizate, în terapie intensivă – 253 de persoane, conectate la sistemul de ventilare – 52 de persoane. Spitalele sunt ocupate în proporţie de 90% în municipiul Chişinău, iar în raioanele ţării – 85%. Într-o săptămână va fi activat încă un spital din mun. Chişinău cu o capacitate de 260 de locuri pentru pacienţii cu profil COVID.
 

Republica Moldova deja a recepţionat lotul de 100 mii de vaccinuri antigripale, în ceea ce priveşte vaccinul anticovid, MSMPSF coordonează cu OMS şi Alianaţa Globală pentru Vaccinuri şi Imunizări posibilitatea livrării vaccinului pentru 20% din populaţia ţării noastre. Totodată, Banca Mondială este disponibilă să finanţeze statele, în scopul asigurării cu vaccinuri anticovid.
 

Premierul Ion Chicu a menţionat că s-a adresat prim-miniştrilor din statele baltice, Letonia şi Lituania cu rugămintea ca să distribuie o parte din cotele de vaccinuri pe care le vor primi în cadrul UE şi Republicii Moldova: „De asemenea, voi discuta şi cu omologul meu din Ungaria, colegii din România şi Federaţia Rusă ca aceste vaccinuri să fie livrate şi Republicii Moldova, pe măsura în care vor trece toate testările şi aprobările”.
 

Totodată, pentru motivarea populaţiei să doneze sânge şi plasmă convalescentă COVID-19, care, potrivit specialiştilor, este eficientă în tratarea pacienţilor infectaţi, prim-ministrul Ion Chicu a solicitat să fie pregătit Amendamentul pentru remunerarea financiară cu 3000 de lei a donatorilor de sânge pentru bolnavii de COVID, care să fie aprobat în următoarea şedinţă a Guvernului.
 

În scopul prevenirii răspândirii infecţiei COVID-19, CNESP a decis interzicerea activitatăţii cluburilor de noapte (discoteci, karaoke, disco-baruri), începând cu data de 28 noiembrie 2020. Totodată, din 30 noiembrie, restaurantele, barurile şi cafenelele vor putea activa până la orele 22.00. Unităţilor de alimentaţie publică le va fi interzisă activitatea în intervalul 22:00-07:00.
 

În perioada stării de urgenţă în sănătate publică, se va interzice organizarea şi desfăşurarea conferinţelor ştiinţifice, competiţiilor sportive, olimpiadelor cu prezenţa fizică a persoanelor. De asemenea, nu se va permite prezenţa spectatorilor în incinta teatrelor, cinematografelor, sălilor de concerte sau caselor de cultură.
 

În acelaşi timp, instituţiile publice şi cele private vor stabili un regim special de muncă, fiind atras la serviciu doar personalul strict necesar pentru a asigura funcţionalitatea întreprinderilor. Pentru personalul, activitatea căruia nu necesită prezenţa obligatorie la locul de muncă, va trebui să fie asigurată munca la distanţă.

Totodată, orarul de călătorie al transportul public, inlcusiv numărul de unităţi de transport va fi ajustat după necesitate în orele de vârf. Conducătorii auto, taxatorii şi pasagerii vor fi obligaţi să poarte măşti de protecţie pe parcursul călătoriei.
 

Se va admite organizarea întrunirilor în masă cu caracter unic, şi evenimentelor festive, cu participarea unui număr mai mic de 50 de persoane, fiind respectate măsurile de sănătate publică şi întocmite obligatoriu listele de evidenţă epidemiologică a evenimentului.

Similare
RECOMANDĂRI