Covid 19

CNCAV: 57.600 de doze de vaccin AstraZeneca ajung astăzi în România

post-img

Un număr de 57.600 de doze de vaccin AstraZeneca vor ajunge marţi la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară “Cantacuzino”, potrivit Agerpres.

Potrivit Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19, transportul este asigurat de firma producătoare, iar dozele de vaccin vor fi aduse în Bucureşti pe cale terestră.

„Dozele vor fi depozitate la Centrul Naţional de Stocare, iar în perioada următoare vor fi distribuite în centrele regionale existente la nivel naţional. Centrul Naţional de Stocare a vaccinurilor împotriva COVID-19 din cadrul Institutului “Cantacuzino” este complet autorizat şi avizat de către Autoritatea Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), autoritatea naţională care are competenţă în domeniul medicamentului de uz uman”, afirmă CNCAV.

Până în prezent, în România au fost recepţionate 1.320.400 de doze produse de compania farmaceutică AstraZeneca, iar începând cu data de 15 februarie, 402.534 de persoane au fost imunizate cu acest tip de vaccin.

România va continua vaccinarea cu serul produs de AstraZeneca, pentru toate categoriile de vârstă, potrivit coordonatorului campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, potrivit Digi24. Însă, neîncrederea românilor în acest vaccin a crescut foarte mult în ultimele luni, iar aproape 300.000 de persoane şi-au anulat programarea la vaccinare cu AstraZeneca.

Comitetul pentru evaluarea riscului în materie de farmacovigilenţă al Agenţiei Europene pentru medicamente a ajuns la concluzia că formarea cheagurilor de sânge în urma administrării vaccinului AstraZeneca trebuie listată ca efect advers secundar ”foarte rar”.

EMA reaminteşte celor din sistemul medical, dar şi persoanelor care primesc vaccinul să „rămână conştienţi de posibilitatea unor cazuri foarte rare de cheaguri de sânge combinate cu niveluri scăzute de trombocite din sânge care apar în decurs de 2 săptămâni de la vaccinare. Până în prezent, majoritatea cazurilor raportate au apărut la femei cu vârsta sub 60 de ani în decurs de 2 săptămâni de la vaccinare. Pe baza dovezilor disponibile în prezent, nu au fost confirmaţi factori de risc specifici”, se mai arată în comunicatul EMA.

Comisia Europeană şi preşedinţia portugheză a Consiliului UE au făcut apel la toate statele membre să lucreze pentru o abordare coordonată, care să nu afecteze campania de vaccinare în UE, se arată în comunicatul oficial al Consiliului.

„Aceasta este o decizie tehnică. Nu este o decizie politică. Trebuie să urmărim în continuare cele mai bune informaţii ştiinţifice furnizate de EMA. Nu trebuie să uităm că deciziile individuale afectează pe toată lumea”, a subliniat ministrul de sănătate din Portugalia la sfârşitul reuniunii.