Covid 19

Cel puţin 1,1 milioane de locuitori ai UE au fost vaccinaţi împotriva COVID-19. Germania, pe primul loc la numărul de doze administrate

post-img

Din data de 27 decembrie când a început campania de vaccinare în toate statele membre şi până în prezent, au fost vaccinaţi împotriva COVID-19 peste un milion de locuitori ai Uniunii Europene, danezii, germanii şi italienii aflându-se pe primele locuri, potrivit unui bilanţ stabilit miercuri de AFP, relatează Agerpres.

De la începutul campaniei de vaccinare în UE, la sfârşitul lunii decembrie, cel puţin 1,1 milioane de persoane, sau circa 0,2% din populaţia Uniunii, au primit o doză din vaccinul dezvoltat de alianţa Pfizer-BioNTech, singurul administrat în prezent în UE.

În Uniunea Europeană, Germania a administrat cele mai multe vaccinuri (367.331), înaintea Italiei (260.948), Poloniei (140.226), Spaniei (139.339) şi Danemarcei (63.312), conform celor mai recente date disponibile. Însă ca proporţie în funcţie de populaţie, Danemarca a vaccinat cel mai mult în Uniunea Europeană: 1,1% din populaţia daneză a primit o doză, cu mult înaintea Germaniei (0,44%), Italiei (0,43%) şi Sloveniei (0,43%).

Conform Strategiei UE privind vaccinurile împotriva COVID-19, Uniunea Europeană şi-a asumat un rol important în ceea ce priveşte garantarea accesului universal la testele, tratamentele şi vaccinurile împotriva COVID-19. Obiectivele asumate de Uniunea Europeană sunt legate de asigurarea calităţii, siguranţei şi eficacităţii vaccinurilor şi asigurarea accesului echitabil şi în timp util la vaccinuri pentru cetăţenii UE.

Astfel, Comisia Europeană a urmărit dezvoltarea unui portofoliu divers de vaccinuri candidate pe platforme diferite, astfel încât să crească şansele de a avea mai multe vaccinuri disponibile, după autorizarea de punere pe piaţă acordată de către Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA). Astfel, Comisia Europeană a stabilit acorduri cu şase producători de vaccinuri împotriva COVID-19 pentru apromixativ două miliarde de doze, după cum urmează: CureVac (405 milioane), AstraZeneca (400 de milioane), Johnson&Johnson (400 de milioane), Sanofi-GSK (300 de milioane), Pfizer-BioNTech (300 de milioane) şi Moderna (160 de milioane).