Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Câţi copii cu vârste între 12 şi 18 ani au fost vaccinaţi într-o săptămână, de când a fost dat startul campaniei

Doar 3500 de copii cu vârste intre 12 şi 18 ani au fost vaccinaţi într-o săptămână, de când a fost dat startul campaniei. Autorităţile spun că mulţi părinţi se opun vaccinării copiilor, iar alţii sunt indecici. La centrele de vaccinare din Chişinău sunt zile în care nu se prezintă niciun adolescent.

Astăzi, la centrul municipal de vaccinare, abia la ora 11 a venit un adolescent în virstă de 13 ani, însoţit de tătăl său. După ce bărbatul şi-a dat acordul în scris, fiu lui a primit prima doză de ser.

 Dacă se simt bine după procedură, copii se întorc la şcoală. Cei care sunt aduşi de părinţi la vaccinare pot fi număraţi pe degete. Timp de o săptămână la centrul municipal Chişinău au fost imunizaţi  doar 30 de minori.

CRISTINA BOCLINCA, şef, Centrul Municipal de Vaccinare: „E ok, reieşind din faptul că mulţi părinţi nu au ştiut despre asta, dar ei în permanenţă se informează, mulţi vin să se intereseze, ulterior vin până la urmă să-şi vaccinze copii.”

 Situaţia nu este mai bună nici la alte centre din Chişinău. Sunt putini copii vaccinati dar nu ar trebui să mire pe nimeni pentru că şi rata de vaccinare a adultilor este de putin peste 25%.

BORIS GÂLCĂ, şef-adjunct Direcţia Sănătătea Chişinău: „Considerăm că startul companie a fost dat târziu, urma să fie începută mai înaite. Nu este o solicitare mare pentru vaccinare. Avem părinţi care vor să-şi vaccineze copii, avem părinţi care sunt categoric împotriva vaccinării şi avem părinţi care mai aşteaptă.”

 În timpul pandemiei, în Republica Moldova, mii de copii s-au îmbolnăvit de covid-19. Mulţi dintre ei au făcut forme grave şi au avut nevoie de spitalizare. La Chişinău campania de imunizare a copiilor a început pe 18 noiembrie. Imunizarea copiilor de peste 12 ani a început cu mai bine de jumătate de an în urmă în România,  Germania, Italia şi Lituania. Israelul şi SUA au început deja imunizarea copiilor cu viste cuprinse intre de 5 şi 11 ani. Expertii din intreaga lume au confirmat că vaccinul nu este periculos şi asigură o imunitate indelungată la copii impotriva infectiei.
Similare
RECOMANDĂRI