Covid 19

Cadrele medicale din regiunea transnistreană, instruite teoretic şi practic cu privire la gestionarea cazurilor severe de COVID-19

post-img

Ministerul Sănătăţii al Republicii Moldova şi Fundaţia Medicală „Valeriu Ghereg”, cu suportul Biroului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC), au desfăşurat, pe 18 şi 19 noiembrie curent, un curs teoretic şi practic pentru lucrătorii medicali din secţiile de terapie intensivă, precum şi din alte instituţii spitaliceşti din stânga Nistrului.

Respectiva iniţiativă a fost precedată de discuţii la nivel tehnic dintre specialiştii de pe ambele maluri ale Nistrului privind necesităţile de suport informativ şi educaţional în răspunsul la pandemia COVID-19.

Gestionarea cazurilor severe de COVID-19 este un subiect important, frecvent ajustat la noile practici terapeutice şi medicamentoase, în conformitate cu disponibilitatea noilor dovezi ştiinţifice în managementul COVID-19.

Ministerul Sănătăţii al Republicii Moldova, prin Dispoziţia 757-d din 08.10.2021 a dispus organizarea unei serii de instruiri în gestionarea cazurilor severe de COVID-19 în colaborare cu Catedra de anesteziologie şi reanimare nr. 1 „Valeriu Ghereg”, Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”,  Societatea de Anesteziologie şi Reanimatologie din Republica Moldova.

Seria de seminare şi instruiri practice a fost extinsă şi în instituţiile medicale din stânga Nistrului şi include subiecte precum antibioticoterapie, monitorizarea semnelor vitale, oxigenoterapie, resuscitare, intubare/respiraţie asistată invazivă şi neinvazivă, îngrijirea pacienţilor cu COVID-19, şi alte aspecte importante de practică medicală.

Scopul principal al acestui suport tehnic este de a spori capacităţile lucrătorilor medicali din prima linie de a asigura acces universal la ajutor medical calitativ, bazat pe dovezi pentru toata populaţia Republicii Moldova.