Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Avem motive serioase de îngrijorare. Număr record de cazuri noi de COVID-19, înregistrat în R. Moldova

Avem motive serioase de îngrijorare. Astăzi au fost confirmate 23 de decese şi un număr record de 1800 cazuri noi de infectare cu noul coronavirus după ce au fost procesate 4385 de teste. Bilanţul cazurilor de COVID-19 a depăşit 191 de mii. În total, în spitale sunt internaţi 4018 pacienţi confirmaţi cu infecţia COVID-19, dintre care 311 în stare extrem de gravă. Şi autorităţile din Republica Moldova recunosc că situatia epidemiologică este critică.

Ieri, în cadrul emisiunii Punctul pe Azi de la TVR MOLDOVA, reprezentantul Ministerului Sănătăţii a confirmat că situaţia epidemiologică este îngrijorătoare. 

TATIANA ZATÎC, secretar de stat Ministerul Sănătăţii: "Numărul de pacienţi în spitale practic atinge în cel mai apropiat timp cifra de 4000. Număr foarte mare. Numărul cazurilor grave, atunci câns spunem că sunt pacienţi aproape 400  în stare extrem de gravă asta înseamnă că peste 77 de procente din ei ar putea să decedeze".
 
Profesorul în imunologie şi alergologie, Ecaterina Stasii, crede că în Republica Moldova sunt deja cazuri cu noua tulpină britanică, mult mai contagioasă şi cu efecte de lungă durată. Autorităţile au trimis probe la un laborator din Germania şi se aşteaptă confirmarea oficială. 

ECATERINA STASII, profesor în Imunologie şi Alergologie: "Dacă în trecut colegii mei erau bolnavi şi acasă nu se îmbolnăvea nimeni, sau invers acasă cineva era bolnav şi ei nu. Acum sunt familii întregi cu copii. Şi la noi la Centrul Mamelor şi a Copiilor stau copii cu mai multe complicaţii. Sunt mai mulţi copii, noi vedem elevi că fac. E posibil că este. A zburat lumea, a venit".

În câteva ore, pe Aeroportul Internaţional Chişinău, va ateriza o aeronavă cu 14 400 doze de vaccin Astrazeneca, produs în Coreea de Sud. Lotul este livrat gratuit, prin platforma COVAX, o structură creată la iniţiativa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şu Comisiei Europene, pentru a facilita accesul tuturor statelor la dozele de vaccin. Preşedintele Maia Sandu a anunţat ieri că, datorită COVAX,  în a doua jumătate a lunii martie, la Chişinău vor ajuge şi 24 de mii de doze Pfizer. Primul lot de vaccin, l-am primit săptămâna trecută, din partea României, care a donat 21600 de doze. 

ANDREI BACIU, secretar de Stat, Ministerul Sănătăţii, România: "În perioada următoare sigur că o să fie trimise şi celelalte doze până la 200 de mii. Aşa cum a fost promisiunea făcută de preşedintele Klaus Iohanis. Sperăm ca acestea să fie de un real ajutor şi campania de vaccinare să fie un succes".
Similare
RECOMANDĂRI