Covid 19

AstraZeneca solicită Agenţiei Europene a Medicemanetului autorizaţia de a introduce pe piaţa UE cel de-al treilea vaccin împotriva COVID-19

post-img

Laboratorul britanic AstraZeneca şi Universitatea Oxford au trimis oficial, astăzi, 12 ianurie, o aplicaţie către Agenţia Europeană a Medicamentului pentru ca vaccinul dezvoltat de aceştia împotriva COVID-19 să primească autorizaţia pentru distribuţie în Uniunea Europeană, potrivit mesajului postat de preşedinta Comisiei Europene pe contul de Twitter.

„Veşti bune. AstraZeneca a solicitat Agenţiei Europene a Medicamentului să aibă vaccinul autorizat în UE. EMA va evalua siguranţa şi eficacitatea vaccinului. Odată ce vaccinul va primi o opinie ştiinţifică pozitivă, vom lucra cu viteză maximă pentru a autoriza utilizarea acestuia în Europa”, a transmis Ursula von der Leyen, potrivit caleaeuropeana.ro.

La sfârşitul lunii decembrie, vaccinul Oxford-AstraZeneca a fost autorizat pentru distribuţia de urgenţă în Marea Britanie, potrivit comunicatului oficial AstraZeneca.

Laboratorul britanic AstraZeneca şi Universitatea Oxford anunţă că vaccinul lor împotriva COVID-19 are o eficienţă în medie de 70%, mai mică decât a vaccinului realizat de Pfizer şi BioNTech.

Este vorba despre rezultate intermediare ale studiilor clinice la scară largă realizate în Marea Britanie şi Brazilia, precizează AstraZeneca.

Executivul European a ajuns în data de 14 august, la un prim acord cu compania farmaceutică AstraZeneca pentru a achiziţiona un potenţial vaccin împotriva COVID-19, precum şi pentru a-l dona ţărilor cu venituri mici şi medii sau a-l redirecţiona către Spaţiul Economic European (SEE).

Odată ce vaccinul se dovedeşte a fi sigur şi eficient împotriva COVID-19, Comisia a convenit baza unui cadru contractual pentru achiziţionarea a 300 de milioane de doze de vaccin AstraZeneca, cu opţiunea de a cumpăra încă 100 de milioane, în numele statelor membre ale UE.

Dacă vaccinul va primi autorizaţie din partea EMA, acesta va fi al treile vaccin cu care europenii s-ar putea vaccina în Uniunea Europeană.