Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Amenzi pentru cei care nu vor purta mască de protecţie în spaţiile publice deschise din Chişinău. Ce părere au chişinăuienii

Masca de protecţie este obligatorie în spaţiile publice deschise din municipiul Chişinău. Decizia a fost luată de Comisia Extraordinară de Sănătate Publică, după ce săptămâni la rând oraşul este în top după numărul de infectări. Zilnic sunt înregistrate peste 500 de cazuri. Cei care vor ignora noile restricţii, vor fi amendaţi.

IRINA MIHAILICI, reporter TVR MOLDOVA: "De astăzi masca de protecţie este obligatorie şi în spaţiile deschise. De aceea este foarte important să o purtaţi corect. Masca de protecţie trebuie să acopere gura, dar şi nasul. Iar dacă cineva din jur tuşeşte ar fi bine să o schimbaţi".

Fie pe stradă, în staţii sau în parc, mulţi cetăţeni ignoră noile reguli impuse de autorităţi. 

"Eu cred că ar fi mai bine să nu o purtăm pentru că avem nevoie să respirăm, nu ştiu.  Macar afară, măcar pe stradă fără mască. Cică e Cod Roşu în Chişinău, logic ar fi de dorit măsurile să fie înăsprite, în acelaşi timp dacă nu a funcţionat faza cu purtarea măştilor în transportul public, în mall-uri oamenii nu mai cred. Odată ce intru în transportul public o să o port", spun locuitorii municipiului Chişinău.

Deşi statisticile sunt îngrijorătoare şi boala ucide oameni în întreaga lume, unii nu cred în existenţa virusului. 

"Dumnevoastră de ce nu purtaţi mască ? – Port mască, da eu am băut o cafea, am fumat o ţigară. Părerea mea despre virusul acesta este un marazm, de la răceala mai mulţi oameni mor".

Sunt şi cetăţeni care ţin la sănătatea lor şi a celor din jur.

"Am uitat ca aseara am citit ca de azi trebuie si masca de purtat, dar cu ochilarii ii foarte greu.-Si vreti sa va puneti acum?-Da, sa nu-mi puna vreo tovaras din asta".

Astăzi, în scuarul Mihai Eminescu, angajaţii de la Spaţii Verzi nu purtau masca de protecţie. 

"Da noi toată ziua cum să lucrăm cu dânsele, te înaduşi toată ziua cu ele. De patru cinci ori trebuie de schimbat. Doar transpiri, e lucru greu, nu poţi, cu mâinile umbli, scoate masca, e tare greu de lucrat cu masca".

Când a venit primarul in vizită, şeful întreprinderii a împărţit tuturor măşti de protecţie. Ion Ceban a recunoscut că lucrurile nu stau bine la capitolul COVID-19. 

ION CEBAN, primar general Chişinău: "Noi vrem foarte mult ca fiecare să-şi poartă doza lui de responsabilitate. Acest lucru este minim distanţa, masca. Ieri am intrat într-un restaurant şi mi-a fost un gust amar până la urmă, am stat 7-10 minute pentru că era arhiplin. Oamenii nu respectă, după care se miră. Astăzi, mâine facem verificări".

Cei care nu vor purta masca în spaţii deschide vor fi amendaţi. 

VITALIE GUZUN, inspector de patrulare: "Până a apărea decizia, stipularea amenzii de o aplicat, sancţiunea de a o aplica cetăţeanului atunci o să întocmim şi procese verbale. Dar la moment ne ocupăm cu prevenirea". 

În Republica Moldova cele mai multe cazuri de infectare au fost înregistrate pe 18 noiembrie – 1607. 616 au fost doar în Chişinău. 
Similare
RECOMANDĂRI